НОВИНИ

Пуснаха в експлоатация газовата връзка Гърция - България (Обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 01.10.2022 (обновена)
5988
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Слушай новината

Газовата връзка между България и Гърция вече работи. В 7.00 часа тази сутрин по тръбите ѝ потече азерски газ в пълните договорени количества и на определените по-изгодни цени. В следствие на това, "Булгаргаз" внесе в КЕВР предложение за намаляване на цената на синьото гориво у нас през октомври с 34%.

"Булгаргаз" предлага цена от 233.49 лв./мВтч за октомври

По повод въвеждането в експлоатация на интерконектора в София се състоя официална церемония под домакинството на президента Румен Радев, който посрещна председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Република Сърбия Александър Вучич, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателя на Румъния Николае Чука.

Подробности за церемонията вижте във включването на Цветелина Катанска

Българската национална телевизия е официален медиен партньор на голямото международно събитие и излъчи на живо церемонията.

Президентът Румен Радев изтъкна, че интерконекторът е не просто инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешното ни сътрудничество и нашата свързаност.

Румен Радев: Интерконекторът е символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион

По думите на Радев това е възможност не само за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и много други държави от Централна и Югоизточна Европа.

"Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешно сътрудничество и нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие, като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия", посочи той.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че интерконекторът има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности на домашно ниво и ще осигури диверсификацията на източниците и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение.

Гълъб Донев: Интерконекторът прави България по-малко уязвима и подобрява възможността да водим преговори

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи пускането в експлоатация на газопровода като "нова ера за България и за Югоизточна Европа".

Урсула фон дер Лайен: От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

"България получаваше 80% от газа, който използва, от Русия. Това беше преди Путин да реши да започне енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя правилата на играта и за България, и за енергийната сигурност на Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ. Този интерконектор може да покрие цялото потребление на газ от България, което е страхотна новина в тези трудни времена.", посочи тя.

Тя призова за единен отговор от страна на Европа, който да позволи на се намалят енергийните разходи за семействата и бизнеса и предупреди, че без общи действия на ЕС, се създава сериозен риск от фрагментация.

Теодора Георгиева, ICGB: Днес предприемаме голяма стъпка напред към по-силна и по-независима Европа

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви, че страната му планира да удвои доставките на газ за Европа до 2027 г.

Президентът на Азербайджан: Планираме да удвоим доставките на газ за Европа до 2027 г.

"От години азерският газ е на пазара в Европа, а южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти в региона. Азербайджан е горд, че инициира този коридор и пренася газ до потребителите по нов път и от нов източник. Досега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, които скоро ще започнат да произвеждат и ще допринесат за увеличаването на количествата", каза Илхам Алиев.

Пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция е важен момент не само за Югоизточна Европа, но и за Европа в по-широк план, защото газопроводът ще подсили сигурността на доставките и енергията за всички държави на Балканите и за цяла Европа, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Кириакос Мицотакис: Интерконекторът променя драстично енергийната карта на региона

По думите му Гърция играе все по-активна роля в регионалния енергиен хъб, който ще обслужва не само България, но и всички държави от региона. Той даде за пример проекта в Александруполис, където ще може да се съхраняват и разпределят доставки.

Александър Вучич: До 2023 се надявам интерконекторът Сърбия - България да бъде готов

Президентът на Сърбия Александър Вучич прогнозира, че до една година ще бъде готов и интерконектора между родината му и България и благодари на председателя на ЕК за подкрепата на този проект.

Стево Пендаровски: Паневропейската солидарност в действие ще намали евроскептицизма

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски призова да се засилят механизмите на евроинтеграция на родината му в контекста на случващото се на международната сцена.

Николае Чука: Енергийната диверсификация трябва да се ускори

Премиерът на Румъния Николае Чука призова за ускоряване на енергийната диверсификация в Европа.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ вдига основния лихвен процент на 0,49 на сто от днес
БНБ вдига основния лихвен процент на 0,49 на сто от днес
Валежи в събота привечер
Валежи в събота привечер