НОВИНИ

Кириакос Мицотакис: Интерконекторът променя драстично енергийната карта на региона

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 01.10.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция е важен момент не само за Югоизточна Европа, но и за Европа в по-широк план, защото газопроводът ще подсили сигурността на доставките и енергията за всички държави на Балканите и за цяла Европа, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис на церемонията по откриването на газовата връзка в София.

"Това драматично променя енергийната карта на региона и е резултат от сътрудничеството и координирането на усилията между нашите две правителства. Доставките на газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка на руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на една газова мрежа, на която може да се разчита", изтъкна гръцкият премиер.

Гърция играе все по-активна роля в регионалния енергиен хъб, който ще обслужва не само България, но и всички държави от региона, подчерта Мицотакис като даде за пример проекта в Александруполис, където ще може да се съхраняват и разпределят доставки.

"Газопроводът, освен това, свързва европейски държави, споделящи едни и същи ценности. Той е и конкретен израз на нашата увереност, че ще се справяме с предизвикателствата на бъдещето", посочи той.

Мицотакис подкрепи призива на председателя на ЕК Урсула хон дер Лайен за намиране на общоевропейско решение за справяне с кризата с газа и високите цени и изрази надежда, че ще се стигне до решение на срещите на върха в Прага и Брюксел.

"Щом можем да се справим съвместно с ковид, значи може заедно да се справим и с тази криза, така че да не се фрагментаризира европейският пазар и да сме сигурни, че солидарността ще е над националните интереси", допълни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ямбол надви ЦСКА и спечели домашния си приятелски турнир
Ямбол надви ЦСКА и спечели домашния си приятелски турнир
Румен Радев: Интерконекторът е символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион
Румен Радев: Интерконекторът е символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион