НОВИНИ

"Булгаргаз" предлага цена от 233.49 лв./мВтч за октомври

bnt avatar logo
от БНТ
10:24, 01.10.2022
5007
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

От 7.00 часа тази сутрин България получава пълните количества азерски газ по интерконектора с Гърция. Това обяви Деница Златева – изпълнителен директор на "Булгаргаз" в специалното студио на БНТ, посветено на официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция.

След пускането на интерконектора предложената цена на природния газ за октомври е 233.49 лв./мВтч или около 34% по-ниска от септемврийската. Предстои цената да бъде утвърдена на заседание на КЕВР днес. Договореното дневно количество газ, което ще постъпва по тръбата, е 29 000 мегавата.

"Това събитие е наистина огромно по значимост и за България, и за съседните ни държави, и за ЕС. Ние диверсифицираме както маршрутите, така и източниците на доставка. Това събитие има видим и реален ефект върху българските потребители, дава и глътка въздух по отношение на конкурентните цени, диверсифицирането на доставките. Най-важното за нас като дружество е, че тази сутрин от 7.00 часа по интерконектора потече цялото количество азерски газ на договорената цена", каза Деница Златева.

Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз", заяви че след пускането на интерконектора България, съвместно с Румъния, Словакия и Унгария може да транзитира увеличени количества азерски газ към Европа.

"Това е инициатива, следствие от меморандума за партньорство с Азербайджан. От началото на август започнахме да работим в тази посока - това, което беше договорено между г-жа фон дер Лайен и г-н Илхам Алиев (президентът на Азербайджан - б.р.) за увеличаване на количествата азерски газ в дългосрочен план на територията на целия Европейски съюз".

Днешният ден е и началото на газовата година. И до този момент количества азерски газ достъпваха до България, но 1 октомври е ключова дата по отношение на цените, коментира още Малинов.

"Тази сутрин президентът Радев връчи официално това писмо на четирите оператора и на г-жа Урсула фон дер Лайен, така че се надяваме, че от този момент нататък, благодарение на бързата реакция на България и правителството, ще се превърнем не само в транзитьор, но и в център за взимане на решения и провеждане на такива инициативи напред."

Усилията ще бъдат насочени към това цената на газа да се поддържа до нивата, приемливи за бизнеса, каза Деница Златева.

"Поради доброто миксиране и старта на интерконектора успяхме да отговорим на очакванията. Понеже чух всякакви коментари, че едва ли не това е предизборна цена, не, цената се обективира на база реални количества. Тук е и ролята на регулатора - ние не можем да предложим нещо, което не се верифицира от регулатора и той потвърждава всички калкулации на "Булгаргаз".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоренцо Мичели: Извинявам се на всички! Имам желание да продължа с този отбор
Лоренцо Мичели: Извинявам се на всички! Имам желание да продължа с този отбор
За първи път изцяло женски съдийски екип ръководи събитие от ATP Tour на Sofia Open
За първи път изцяло женски съдийски екип ръководи събитие от ATP Tour на Sofia Open