НОВИНИ

В Деня за размисъл: Инсталират машините за гласуване по секциите

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 01.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Политика
Слушай новината

Днес в България е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат утре. В полунощ приключи предизборната кампания на кандидатите за народни представители за 48-ото Народно събрание.

Съботният ден е свободен от политическа агитация. В избирателните списъци са вписани 6 600 000 избиратели. Машините, с които ще гласуваме, се разпределят по избирателните секции в страната.

В Пловдив под полицейски ескорт 954 машини за електронното гласуване пристигнаха снощи. Транспортирането им към секционните комисии започна малко след 11.00 часа днес. Гласуването ще се извършва в общо 981 секции, като са предвидени и 12 мобилни избирателни секции. Охраната на местата за гласуване ще продължи до края на изборния ден в неделя.

Подробности вижте във включването на Владислав Севов.

"Днес започва претоварването на машините под полицейски екскорт по 13 лъча за град Пловдив - 16 РИК и по 15 лъча за област Пловдив, ескортирани и раздадени по секционните избирателни комисии. За РИК 16 град Пловдив машините са 506, а за -Пловдив област са 4486", отчете инспектор Костадин Костов - началник на „Охранителна полиция", МВР-Пловдив.

Рано тази сутрин на паркинг край Хасково пристигнаха 360 машини за гласуване в областта. В 9 часа започна раздаването на изборните материали.

Без проблеми започна раздаването на изборните книжа в Благоевград. По график от рано сутринта членове на СИК получават в сградата на общината материалите необходими за нормалното провеждане на изборния ден. Около обяд започна и монтажа на машините в секционните избирателни комисии. Очаква се до късния следобед устройства да бъдат монтирани във всички 448 секции в областта, където ще има машинен вот.

11013 са общо машините за гласуване в страната и в чужбина. Най-много секции извън страната ни са разкрити в съседна Турция - 166.

Като резерва са отпечатани близо 8 милиони хартиени бюлетини. Централната избирателна комисия трябва да регистрира и публикува на интернет страницата си списък на наблюдателите на вота. Изборният ден започва в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 ч., ако пред секциите няма опашки от желаещи да гласуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен се върна на победния път след разгром над Байер Леверкузен
Байерн Мюнхен се върна на победния път след разгром над Байер Леверкузен
Въпреки загубата Рилски спортист ще играе в групите на ФИБА Къп
Въпреки загубата Рилски спортист ще играе в групите на ФИБА Къп