НОВИНИ

Териториалните планове съответстват на договореното със синдикатите за справедлив преход, смята премиерът

Преговорите за Шенген продължават, обясни Николай Денков

Александър Марков
от Александър Марков
19:47, 21.12.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейската комисия одобри два милиарда и триста милиона лева за справедлив преход за въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това се случва, след като териториалните планове на България за тези три региона бяха одобрени. Премиерът Николай Денков заяви, че плановете напълно съответстват на договореното със синдикатите за справедлив преход на въглищните региони.

Парите от ЕС ще подпомогнат създаването на нови работни места и справедлив климатичен преход в регионите Перник, Стара Загора и Кюстендил, обясниха от ЕК. Премиерът посочи, че исканията на синдикатите, с които властта преговаряше заради протеста на енергетиците, са включени в териториалните планове:

"Напълно съответстват на това, което сключихме с тях, с тези седем точки. И което след това беше потвърдено и от НС, така че тук бих казал, че - в рамките на шегата, разбира се - едно малко Коледно чудо се случи.

Според Денков, ако правителството не беше предало плановете навреме, България щеше да загуби средствата, както е загубила 100 млн. евро в края на миналата година, защото служебното правителство не е подало документите в срок:

"Ние успяхме да отпушим процеса, с който да влязат инвестиции в тези региони, хората да се чувстват по-спокойни, има огромен интерес от инвеститори и това е едно от най-хубавите неща, които успяхме да свършим за тези шест месеца."

Преговорите за Шенген продължават, обясни Денков. В момента се обсъждат текстове, които да са взаимноприемливи както за Австрия, така и за България и Румъния:

"Това, което в момента обсъждаме, са ясни срокове за въздушните и морските граници. И там като че ли има съгласие. И, или механизъм, който да доведе до отмяна на сухопътните граници."

България може да се включи и в координираните усилия на Европейския съюз за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Червено море. Военният министър Тодор Тагарев анонсира, че София обмисля такова участие в предстоящата операция на САЩ.

"България в момента няма възможност да изпрати фрегата, както другите държави - Франция, Испания, Индия, знаете, че са изпратили. Но това, което беше обсъждано на европейско ниво по време на Европейския съвет, беше, че е добре да се координират действията на различните държави-членки на ниво ЕС, така че по-скоро говорим в случая за решение, което да изпрати, да командирова от един до три щабни офицери, които да участват в координацията на международните сили там", каза още Николай Денков, министър-председател на България.

Денков посочи, че се водят преговори с политическото ръководство на хутите и с посредници за отвлечения кораб "Руен" и за моряците от "Галакси лийдър".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт не остави шансове на Добруджа
Дея спорт не остави шансове на Добруджа
Разработиха ново приложение в помощ на жертвите на домашно насилие
Разработиха ново приложение в помощ на жертвите на домашно насилие