НОВИНИ

БСП поиска оставки заради торти със снимки на Паметника на Съветската армия

Александър Марков
от Александър Марков
19:07, 21.12.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

"БСП за България" поиска оставки на членове на "Да, България" и "Демократи за силна България". Причината са снимки, на които се вижда как членове на двете формации разрязват торти със снимки на Паметника на Съветската армия, както и торта с части от паметника. Премиерът Николай Денков заяви, че не е присъствал на това тържество и че казусът онагледява разделението в обществото ни по темата.

Георги Свиленски, "БСП за България": "Ето, вижте уважаеми колеги, торта с отрязана глава на българско дете. Това напомня ли ви нещо? Войник, крак, тези хора от "Да, България" така се забавляват. Така празнуват Коледа. Това им е най-успешният акт през годината. На другото тържество, на ДСБ, Паметникът на Съветската армия доволна демократка реже отново главата на войника. Така празнуват ДСБ своята едногодишна работа през годината. Режейки ръката, главата на детето, на войника, на жената. Така празнуват те."

Николай Денков, министър-председател: "По отношение на т.нар. "празнуване", то е още един признак, че паметникът всъщност разделя обществото, и особено в София. Той доста отдавна създава проблеми. Сега кой как е решил да отпразнува, не е моя работа да коментирам. Не съм правил, не съм участвал, може да се спори дали е естетическо издържано. Съдържателно това е просто още една илюстрация, че част от хората не го искат този паметник и се радват, че той вече не е там."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Чеферин: Няма да се опитваме да спрем създаването на Суперлига
Александър Чеферин: Няма да се опитваме да спрем създаването на Суперлига
Кьолн остана без треньор
Кьолн остана без треньор