НОВИНИ

Наказания за директор и учители заради случая в Крушовица - сигналът не е подаден навреме (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:06, 21.12.2023
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината
  • Наказания след скандалния случай с малтретираното 7-годишно дете, живяло в селскостопанска постройка във врачанското село Крушовица. Санкционирани са директорът и учители от училището в селото заради това, че не са подали сигнал навреме и по съответния ред. Проверката на социалното министерство и агенцията за закрила на детето показва, че училището не е подало сигнал до компетентните органи, въпреки че имало основание за това.
  • Днес жителите на селото излязоха на протест в тяхна защита.
  • Директорката на училището твърди, че не са неглижирали случая.

Три акта е издала Агенцията за закрила на детето. Наказани са директорът на училището, класният ръководител на момичето и учителят по занималня.

Проверката показала и пропуски в задължителната документация, която всяка институция, работеща с деца, трябва да води по отношение на насилието в училище. Според протестиращите днес учителите са санкционирани несправедливо.

"Да, те не са подали директно по канален ред, но са взели мерки. Въпросът е къде са другите институции?", попита Вихра Цанкова, жител на с. Крушовица.

"В случая сметката се търси от учителите, не се търси от други институции, за всичко ли е виновно училището", допълни Габриела Гачовска, представител на учителския синдикат, ПГ "Васил Левски".

От социалното министерство заявиха, че сигнали са подавани от бабата на детето. Такива обаче не са подавани от училището, въпреки че е имало основание за това.

Миналата седмица директорът на училището в Крушовица Дарина Стоянова отхвърли обвиненията в бездействие. Тя твърди, че случаят не е неглижиран, а е подала сигнал чрез друго лице.

"Макар и чрез друго лице, аз подадох сигнала. Потърсихме жител на село Крушовица, който по своята компетентност ни помогна да подадем сигнала. Ние не сме безотговорни, така както навсякъде беше афиширано, не сме неглижирали това което се случва с детето", каза тогава Дарина Стоянова, директор на ОУ "Христо Ботев", с. Крушовица.

"Моето момче учи точно с детето, бяха заедно в детската градина. Виждах детето в какво е състояние е - видимо беше тормозено, имаше синини по него. В детската градина абсолютно никой не ме отрази, докато нашите учители от училище "Христо Ботев" взеха мерки", разказва Десислава Стоянова, жител на с. Крушовица.

Социалните институции са сезирани за проблема в края на ноември, но не от училището, а от жител на селото, заради съображения, че може да има лоши последствия за учебното заведение от страна на близките на 7-годишното момиче.

Проверка в училището направили от агенцията за закрила на детето.

"Техните констатации са, че е имало основания и преди това те да подадат сигнал към Агенцията за социално подпомагане. Имало е огромно притеснение, в самото селище как ще реагира самият баща - вторият ѝ баща, пастрокът на детето и това не е феномен, който наблюдаваме само при този случай", каза Елка Налбантова, зам.-министър на труда и социалната политика.

"Ако колегите бяха подали писмен доклад, ако се докаже, че детето си е измислило това нещо и буквално не се е случило, какво се случва с колегите и тоя директор? Така учителите и директорът ще бъдат отново подведени под отговорност че са подали невярна информация", казва Дилян Невлев - представител на учителския синдикат, община Мизия.

При посещението си на място заместник социалният министър открива и друг проблем.

"Там, като че ли е скъсана малко връзката между държавните структури, които са дирекциите за социално подпомагане и социалните услуги, които са на подчинение на кмета. Ако още при първите сигнали за същото дете, ако е била включена социална услуга, колегите са щели да бъдат много по-убедителни в своите действия", казва Елка Налбантова, зам.-министър на труда и социалната политика.

В момента детето е настанено при вуйчо си. Посещават го социални работници. С него работят редовно педагогическият съветник и училищният психолог.

Майката на 7-годишното момиче и пастрокът му имат и второ дете. За него вече е наложена мярка за закрила за наблюдение в домашна среда.

Репортери: Цанка Николова, Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА не признава създаването на Суперлигата, въпреки решението на Европейския съд
УЕФА не признава създаването на Суперлигата, въпреки решението на Европейския съд
Окончателно: Народното събрание прие Бюджет 2024
Окончателно: Народното събрание прие Бюджет 2024