НОВИНИ

Намериха половин тон кокаин на кораба "Верила" (ОБЗОР)

Екипажът е от 17 българи и един украинец

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:23, 21.12.2023 (обновена)
Чете се за: 07:35 мин.
По света
Слушай новината

Половин тон кокаин е открит на борда на кораба "Верила", който е пътувал под малтийски флаг и е бил задържан вчера в ирландско пристанище. Екипажът е от 17 българи и един украинец.

Разследващите продължават претърсването на плавателния съд и допускат, че може да открият още количества наркотик.

Според вътрешния министър Калин Стоянов е възможно да се разработва нов маршрут за пренос на кокаин от Латинска Америка към Европа.

Най-вероятният произход на кокаина е Колумбия, като има предположение, че той е натоварен на кораба на пристанище в Бразилия, където според данни на разследващите "Верила" е бил акостирал преди да се отправи към Канада, където е натоварен със зърно, което да бъде доставено в Ирландия.

Разследващите обаче работят и по втора версия, че наркотикът е бил качен на борда от пристанищен служител в Канада, а зад пратката стоят базирани там ирландски престъпни среди като картелът "Кинахан" и групата "Семейството".

Кокаинът е с много висока чистота и се оценява на 35 милиона долара, но след като му бъдат добавени примеси и се изнесе на пазара той може да бъде продаден за около 150 до 175 милиона долара.

Корабът "Верила" е отплавал от пристанище в Канада на 9 декември, натоварен със зърно. Акостирал е на пристанище "Шанън Фойнс" в ирландския град Лимерик на 19 декември в 10.30 ч. местно време, а няколко часа по-късно местната полиция започва претърсване на борда по подозрение за трафик на кокаин.

"До момента нямаме официална информация от властите в Ирландия. Това, което научаваме, е от нашия агент, който също не е запознат в детайли със ситуацията, той просто е свидетел и от медиите. Доколкото съм информиран тече операция по претърсване на кораба по подозрение за трафик на наркотици", заяви к.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство "Български морски флот".

Според "Айриш Таймс" кокаинът е открит в складово помещение под палубата на кораба, а не в товарните трюмове. Бил е в 6 големи непромокаеми пакета, които били снабдени с проследяващи устройства и въздушни възглавници против потъване. Предполага се, че е трябвало да бъдат изхвърлени в открито море и прибрани с малки катери. Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че има разменена оперативна информация с ирландските разследващи.

"Екипажът е от 17 български граждани и един украински. В момента имам информация, че са задържани. Иска се само и единствено от нас информация, че екипажът, който е там, са българите, че реално това са хората. За момента има много активна информация на ниво международно оперативно сътрудничество, така че тепърва ще излизат факти и обстоятелства", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Според информацията, с която се разполага в момента, корабът е собственост на Български морски флот, но фирмата оператор - "Навибулгар Сървисиз", е регистрирана във Валета като оператор на плавателни съдове и по тази причина "Верила" плава под малтийски флаг.

Има данни, че "Навибулгар Сървисиз" е със съдебна регистрация в Република Маршалови острови, които са офшорна зона и акциите са на приносител. Установено е още, че преди да акостира на пристанище в Канада корабът "Верила" е имал престой в бразилско пристанище.

Това е вторият подобен случай в Ирландия. През септември беше задържан товарният кораб "Матьо", собственост на латиноамериканска компания и плаващ под панамски флаг с два тона кокаин на борда. "Матьо" е тръгнал към Ирландия от пристанище на остров Аруба. Според експерти, цитирани от ирландски медии, от 5 години се разработват нови маршрути за превоз на кокаин към Европа.

"Да, различни са пътищата на кокаина и не само на него, но и на почти всички видове наркотици. В момента се анализира това, което ние имаме като информация, случаят до момента, както и подобни случаи назад във времето. Правим анализ, от който ще изведем изводи за това какво се случва в световен мащаб по линия на наркотиците и най-вече транспорта на наркотични вещества", допълни Калин Стоянов.

Откритият на "Верила" половин тон кокаин е с висока степен на чистота и след като бъде примесен с други вещества може да се продаде на пазара на стойност пет пъти по-висока от оценката на разследващите.

В късния следобед от "Български морски флот" съобщиха, че при необходимост ще окажат пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина с открития на "Верила" кокаин.

"Надявам се виновните лица да бъдат разкрити максимално бързо и да понесат цялата строгост на закона", коментира к.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство "Български морски флот".

Българското външно министерство вече е в контакт с властите в Ирландия, стана ясно от коментар на вицепремиера Мария Габриел.

"От страна на външно министерство сме поискали информация и тъй като тече в момента оперативното разследване все още не сме получили пълната информация", каза още Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Според местни медии част от екипажа на кораба доброволно вече е дал показания.

Според ирландски медии най-вероятно кокаинът е предназначен за британския и ирландския пазар.

Разследващите работят по версията, че след напускането на пристанище Шанън Фойнс кокаинът е трябвало да бъде изхвърлен в морето най-вероятно край Knockbrack East.

Смятат, че версията им ще бъде потвърдена, ако в трюмовете на кораба открият още наркотик. Смята се, че освен този половин тон е възможно на кораба да има поне още толкова кокаин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите в Рилски спортист ще могат да дебютират още в събота
Новите в Рилски спортист ще могат да дебютират още в събота
ЦСКА 1948 прати защитник в Полша
ЦСКА 1948 прати защитник в Полша