НОВИНИ

Терористичен акт в Нова Зеландия: Нападател рани шестима в супермаркет

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 03.09.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Терористично нападение в град Оукланд, Нова Зеландия. Привърженик на "Ислямска държава" рани шестима души с нож в супермаркет и беше застрелян от силите за сигурност.

Трима от пострадалите са в критично състояние. Нападателят е наблюдаван от службите от 2016 г.

Нападението беше извършено в ранния следобед в супермаркет в района Ню Лин в новозеландския град Оукланд. Мъж прободе с нож шестима души, след което беше убит от полицаи.

Става дума за терористичен акт, нападателят е привърженик на "Ислямска държава" обяви премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

"Това, което се случи днес е отвратително и изпълнено с омраза. То беше извършено от един човек, не от определена вяра, култура или етнос, а от едно лице, изповядващо идеология, която никой тук не поддържа", заяви премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Самоличността на нападателя не се съобщава. Медиите разпространиха някои подробности за него.

Мъжът е от Шри Ланка и е дошъл в Нова Зеландия през октомври 2011 г. От 2016 г. е под постоянното наблюдение на полицията и спецслужбите в страната. По време на престоя си не е извършил никакво нарушение.

Всичко това предизвика въпроси защо срещу мъжа не е предприето никакво действие. От полицията отговориха, че служителите им са реагирали възможно най-бързо и са предотвратили по-голям брой пострадали. Властите са убедени, че нападателят е действал сам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: Да останеш в Афганистан - разказите на двама учители от Кабул
Специално пред БНТ: Да останеш в Афганистан - разказите на двама учители от Кабул
България започна с победа участието си на европейското по волейбол
България започна с победа участието си на европейското по волейбол