НОВИНИ

Георги Свиленски: "Партиите на протеста" искат Борисов да продължи да управлява

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 03.09.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

БСП като партия и парламентарна група през последните 2 - 3 седмици се държеше най-отговорно и достойно в българския парламент, бягайки от всички скандали и гледайки в една цел – създаването на правителство на България и мнозинство, което да приеме бюджет, реформа в съдебната система и да смени Гешев. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в "Още от деня".

По думите му партиите на промяната имитират желание за реформа и съставяне на правителство.

"Те искат едно – да лъжат българските избиратели“, каза Свиленски.

Според него 46-ото Народно събрание ще се запомни с лицемерното поведение на партиите на протеста.

„По време на 45-ия парламент всички искаха пенсиите да бъдат актуализирани към дохода за 2018 г. Всички гласуваха „за“ на първо гласуване на този законопроект. И изведнъж днес в бюджетна комисия само БСП подкрепят този закон, защото той е наше предложение, и всички други не го подкрепят. Това е лицемерното поведение. Преди изборите да лъжеш възрастните хора, че ще им актуализираш пенсиите, да влезеш в парламента и да се откажеш от тази актуализация. Преди изборите да казваш, че искаш да смениш Борисов и Гешев, а като влезеш в парламента, изведнъж се оказва, че не искаш да сменяш Борисов, а охраната на Гешев“, обясни Свиленски.

"И при първия, и при третия мандат бяхме категорични, че България трябва да има правителство. Тези партии (партиите на протеста – бел. ред.) не искат правителство - те искат Борисов да продължи да управлява, статуквото да продължи да се окопава и поставят невъзможни разделителни линии, които няма как да бъдат прекрачени", каза още Георги Свиленски.

БСП ще върне мандата във вторник (7 септември). В сряда или четвъртък очакват бюджетът да бъде приет в пленарна зала и президентът „има възможност да разпусне парламента и да насрочи предсрочните парламентарни избори“.

Позицията на БСП, по думите на Свиленски, е изборите да са две в едно.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха отново германеца с кемпера-пожарна на "Алепу"
Арестуваха отново германеца с кемпера-пожарна на "Алепу"
Външните министри на ЕС обсъдиха ситуацията в Афганистан
Външните министри на ЕС обсъдиха ситуацията в Афганистан