НОВИНИ

Минималната пенсия става 370 лв., добавката от 50 лв. отпада, реши Бюджетната комисия

Николай Минков
от Николай Минков
15:05, 03.09.2021 (обновена)
11396
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Край на пенсиите под линията на бедност. Минималната пенсия става 370 лева, реши бюджетната парламентарна комисия. Бюджетите на Здравната каса и на Общественото осигураване бяха обсъдени на второ четене от ресорната парламентарна комисия.

Бюджетната комисия прие от 1440 максималната пенсия да стане 1500лв.

Минималната пенсия става 370 лв., но отпада добавката от 50 лв.

ГЕРБ напуснаха залата с мотива, че не може за един ден да се запознаят с всички редакции. Остана само Деница Сачева да защити тяхното предложение за 100 лв. в последните три месеца от годината, но тя не беше приета от мнозинството.

"Минималната пенсия става 370 лв. Запазва се социалната добавка за бедност, тъй като не всички хора получават минималната пенсия, както знаете има и хора, които не я получават. Потвърди се да се вдигне с 1.35 коефициентът за стаж. Тоест хората, които са работили повече да получат по-голямо увеличение. И най-вече, че това ще помогне, ако този проект стане закон в пленарна зала да няма нито един български пенсионер под линията на бедност", обясни служебният министър на финансите Асен Василев.

Целта на приетата актуализация е да няма пенсии под прага на бедност, съобщи социалният министър.

"Това, което бюджетната комисия прие на второ четене гарантира това, че българските пенсионери, голяма част от тях, минават над линията на бедност с минималната пенсия", каза служебният министър на социалната политика Гълъб Донев.

С 338 милиона лева се увеличават парите за здраве, след като бе приет и бюджетът на НЗОК. Здравното министерство обаче иска повече.

"Ние ще предложим още 32 млн. на второ четене към бюджета на министерството, които са за купуване допълнително на Ремдисивир - около 24 млн, за лични предпазни средства - около 5-6 млн. и допълнително антигенни тестове - около 2 млн.", обясни зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Шефът на здравната каса успокои, че пари за медиците на първа линия ще има.

"Ако работите пълен месец на пълно работно време - получавате 1000 лв. Ако работите половин месец - получавате съответно по-ниската сума. Ако даден консултант бъде извикан днес в COVID-отделението и е влезнал в COVID-отделението- отчита му се целият ден, а не минутите", обясни проф. д-р Петко Салчев, управител на НЗОК.

Общопрактикуващите лекари ще получават процент от 1000 лв. по скала според степента на заболеваемостта.

Двата малки бюджета влизат в пленарна зала на извънредно парламентарно заседание във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Закриването на Спецправосъдието ще е катастрофа
Гешев: Закриването на Спецправосъдието ще е катастрофа
Служебният кабинет подготвя мерки срещу поскъпване на стоки, храни и услуги
Служебният кабинет подготвя мерки срещу поскъпване на стоки, храни и услуги