НОВИНИ

Започна най-дългият велопоход у нас

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 03.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

140 колоездачи потеглиха от Видин по най-дългия веломаршрут в България - „Дунав ултра". Трасето от 740 километра започва от видинското село Куделин и достига до Дуранкулак.

Колоездачният поход по него се провежда за осма година, а целта е маршрутът да се наложи като все по-популярна дестинация за велотуризъм. Пътят преминава през 110 населени места, а началото на велопохода е от Видин, край брега на Дунав.

„Аз предизвиквам себе си и искам да опозная много нови места, да разгледам България по поречието на Дунав и да се запозная с нови хора", казва Гергана, участник във велопохода.

Всеки от преходите по трасето „Дунав ултра" допълва предишните.

„Имаме участие на много общини, които подкрепят самото събитие, което по този начин ще направи възможно...повече местни хора да научат за нашата кауза-популяризирането на този маршрут, популяризирането на населените места, през които преминава", разказва създателят на веломаршрута „Дунав ултра" Борис Бегъмов.

Организаторите препоръчват места за хранене и нощувка, както и сто от природните и исторически забележителности, които си заслужава да се видят. Вече има и мобилно приложение, което да насочва велосипедистите.

„Мобилното приложение „Дунав ултра" ще бъде личен водач на всички тези колоездачи, които ще пропътуват следващите 700 километра", казва Борис Бегъмов.

Велопоходът няма състезателен характер и участниците са избрали различно време, за да достигнат крайната точка - село Дуранкулак на североизток.

Автор: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивен трафик по магистралите заради предстоящите почивни дни
Интензивен трафик по магистралите заради предстоящите почивни дни
Уникален симулационен тренировъчен център откриха във ВМА (Снимки)
Уникален симулационен тренировъчен център откриха във ВМА (Снимки)