НОВИНИ

Ваксина с кауза: Раздават ваучери за храна на имунизирани в 5 града

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 03.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

В София и още четири града в страната – Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново раздават ваучери срещу поставена ваксина. Пунктовете са разположени пред магазин от верига хипермаркети.

Ваучерите за храна от 20 лева могат да се използват за пазаруване или стойността им бъде дарена. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и местните здравни инспекции.

"Ваксина с кауза" е надсловът на имунизационната кампания, която започна в Пловдив. За първите два часа през пункта в Пловдив бяха имунизирани 20 души. Нямаше струпване на хора, но желаещи от Асеновград чакаха от рано сутринта, за да дарят после ваучера си.

До този момент са минали 20 човека през пункта. В Пловдив кампанията започна още в 10 часа. Първият желаещ да се ваксинира дошъл още в 8.30 часа от Асеновград. Възрастният човек сподели, че си поставя втора доза, но дошъл до Пловдив именно заради социалния аспект на каузата.

С ваучера всеки ваксиниран може да пазарува в магазина или да го дари в полза на фондацията, която помага на децата на медици и учители, починали от COVID-19.

И във Варна, интересът към изнесения пункт беше голям и десетки дариха ваучерите си. Такъв се получава и при поставяне на втора доза.

От РЗИ обявиха, че имат готовност да осигурят още медици при необходимост.

"Не го правя заради ваучери просто статистиката говори, че един човек може да зарази много хора", споделя Георги Кафов.

Пунктовете в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще работят всеки петък, събота и неделя през септември от 10 до 18 ч. Събраните средства са в подкрепа на децата на медици и учители, починали от COVID.

"Основната цел е една солидарност човешка с тези деца, които предполагам са изпитали тежки моменти в живота си. Има възможност и за втори екип от РЗИ, ако се окаже, че има повече желещи за ваксина", обясни Ангел Костадинов, управител на хипермаркет в Пловдив.

През юли в курорта “Албена” също имаше подобна кампания – ваксинираните служители на комплекса получаваха по 500 лева. От ръководството оцениха мярката като не особено успешна, защото от 2200 служители се имунизирали само половината.

Репортер: Нели Ангелова, Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови две победи за националите ни по бокс във Войводина
Нови две победи за националите ни по бокс във Войводина
Любо Ганев към световните вицешампиони: Вие сте герои! Накарахте България да се гордее!
Любо Ганев към световните вицешампиони: Вие сте герои! Накарахте България да се гордее!