НОВИНИ

Радев: Ще търся рационално решение за избори 2 в 1

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:45, 03.09.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев и днес не каза кога точно ще издаде указа за разпускане на Народното събрание и за насрочване на предсрочните парламентарни избори. От думите му стана ясно обаче ,че това няма да стане преди депутатите да приемат актуализацията на бюджета и други важни законопроекти.

Неуспехът на народните представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. Такава е позицията на държавния глава.

По думите му на дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата по актуализацията на бюджета.

"Аз вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, бизнеса без пари. Затова всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа", заяви президентът.

Казанато от държавния глава днес на практика означава, че той най-вероятно няма да разпусне парламента веднага, след като БСП му върне неизпълнен и последния мандат за кабинет на 7 септември, както обявиха вчера.

Точно на тази дата обаче изтича срокът за предложения между двете четения в актуализацията на
националния бюджет и няма как той да бъде приет в същия ден. Затова и Радев има избор дали да разпусне парламента веднага или да изчака за приемането на актуализацията.

От думите на президента днес стана ясно, че вече е по-склонен за вариант избори 2 в 1.

"Аз неведнъж заявих, че такова смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Разбира се, този вариант не е в интерес на президентската институция. Но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства и най-вече на време", каза още Радев.

Затова и Радев щял да търси рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена

Въпрос: Предвиждате ли промени в служебното правителство?

"Има още време до разпускането на парламента. Това служебно правителство има да свърши още важна работа. Вижте с това служебно правителство исках да покажа, че е възможен нов модел и стил на управление, който да надхвърля антагонизмите, антагонизъма насаден между партиите и аз мисля, че този модел се оказа успешен и показа сериозен резултат", отговори Румен Радев.

Президентът отказа да коментира евентуален бъдещ политически проект около служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

Експерти по конституционно право коментираха пред БНТ, че е възможно, но не е редно президентът да забави указа за разпускане на 46-ото Народно събрание и насрочване на предсрочен вот след 22 октомври.

Няколко пъти президентът повтори, че при решението си за датата на разпускане на парламента ще търси баланс, но той ще зависи и от това дали този парламент ще свърши поне задължителната част от своята работа, в която Радев включи днес и приемането на плана за възстановяване и развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски с първи трансфер под ръководството на Станимир Стоилов
Левски с първи трансфер под ръководството на Станимир Стоилов
Слави Трифонов: Заплахата срещу Ива Митева не е случайна
Слави Трифонов: Заплахата срещу Ива Митева не е случайна