НОВИНИ

Гешев: Закриването на Спецправосъдието ще е катастрофа

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:10, 03.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната правна комисия не успя да приеме на първо четене промените в закона, които предвиждат закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Защото нямаше кворум. Не се явиха от ГЕРБ-СДС, ДПС и част от БСП.

На поканата да участва в заседанието на комисията обаче се отзова главния прокурор. Преди да влезе в залата Иван Гешев коментира, че закриването на спецправосъдието ще бъде катастрофа. Той припомни, че работата на специализираната прокуратура и специализирания съд са оценени високо от Европейската комисия, която с последния си мониторингов доклад е прекратила наблюдението по темата "организирана престъпност".

Прокуратурата внесе в НС становище срещу промените в Закона за съдебната власт

"Ние имаме дълга традиция да унищожаваме работещи структури, после да се чудим защо не се случват нещата - за съжаление. Някои наричат това реформа. За ме реформа и за колегите от прокуратурата е подобряване на нещо работещо. Аз смятам, че специализараните прокуратури са едни от най-добрите, да не кажа най-добрите работещи прокуратури в страната", заяви главният прокурор Иван Гешев.

"Правенето на законодателство на коляно ще доведе до проблеми - с организираната престъпност, с противодействие на тероризма и корупцията по високите етажи. Единственият печеливш от цялата ситуация ще бъде организираната престъпност, престъпността и мафията", допълни главният прокурор.

Според него премахването на тези звена ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос. По думите на Гешев жертвата на тази катастрофа ще са българските граждани.

Последно: Законът за НСО е приет

Той коментира и приетият Закон за НСО.

"Ако премахването на охраната на главния прокурор ще реши всички проблеми в държавата и българските граждани ще са спокойни и богати, за мен няма проблем мога и сам да се откажа от охраната си, каза още Гешев по повод приетите на първо четене промени в Закона за НСО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митева за заплахата за убийство: Странно е, че е точно днес, когато имаше спорове по Закона за НСО
Митева за заплахата за убийство: Странно е, че е точно днес, когато имаше спорове по Закона за НСО
Минималната пенсия става 370 лв., добавката от 50 лв. отпада, реши Бюджетната комисия
Минималната пенсия става 370 лв., добавката от 50 лв. отпада, реши Бюджетната комисия