НОВИНИ

Прокуратурата внесе в НС становище срещу промените в Закона за съдебната власт

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:03, 01.09.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
прокуратурата самосезира публикувана справка делото ктб
Слушай новината

Прокуратурата на Република България изпрати в 46-ото Народно събрание становище срещу законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, представен за обществено обсъждане на 01.09.2021 г.

Приемането му ще засегне в негативен аспект сътрудничеството с Европейската прокуратура и ще доведе до регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма.

Прокуратурата на Република България изразява своето категорично становище, че благодарение на работата на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратури, ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, отнасящ се до противодействието срещу организираната престъпност.

Действията на Специализираната прокуратура доведоха до рязък спад на т.нар. "телефонни измами", които ощетяваха годишно стотици и дори хиляди български граждани. По разследвания на спецпрокуратурата за първи път се стигна до произнасяне и на осъдителни присъди за тероризъм.

Към момента липсва актуална и обективна оценка на въздействието на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Няма яснота и какво ще се случи с обезпеченията по реда на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) и по чл. 72 НПК, които възлизат на около 3 млрд. лв. и за които има данни, че са придоби по престъпен начин.

Вижте целия текст на становището на прокуратурата ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни формирования на границата
Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни формирования на границата
Мбапе остава в ПСЖ, въпреки че Реал е готов да плати 197 милиона паунда
Мбапе остава в ПСЖ, въпреки че Реал е готов да плати 197 милиона паунда