НОВИНИ

Заплаха за убийство: Заканата е към председателя на парламента Ива Митева

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:25, 03.09.2021 (обновена)
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

Докато в парламента втори ден обсъждат бурно приели ли са Закона за НСО или не и кой трябва да бъде охраняван - председателят на Народното събрание получи заплаха за живота.

В 21.00 часа и 4 минути снощи сигналът за заплаха за убийство е бил получен на мейла на правосъдното ни министерство. Самата Ива Митева обаче разбрала за него днес преди обед.

Заплахата срещу Митева е получена вчера вечерта в правосъдното министерство

Около хронологията има много въпросителни - защо след като заплахата е получена снощи в Министерството на правосъдието, Ива Митева е уведомена около 14 часа по-късно, както и защо до този момент официално прокуратурата на Република България не е уведомена, а се оказа, че преди минути се е самосезирала по медийни публикации.

Прокуратурата се самосезира за заплахата към Ива Митева

Заплахата е пристигнала на служебна електронна поща в Министерството на правосъдието снощи в 21.04 ч. Писмото е било кратко и персонално се е посочвало, че ще се посегне на живота на Ива Митева.

"Имейлът съдържа заплаха действително. Трябва да отбележа, че са няколко имейла. Един от тях само касае г-жа Митева. Другите касаят лица, които за нас са неизвестни. Служителите на министерството незабавно са сигнализирали службите и са предоставили цялата необходима информация", заяви Иван Демерджиев, заместник-министър на правосъдието.

Служители на правосъдното министерство са уведомили незабавно отделa за противодействие на киберпрестъпленията в ГДБОП, твърди заместник-министър Демерджиев. Предоставен е достъп до сървърите на министерството. Оказа се, че председателят на парламента е уведомена около 14 часа по-късно.

"Ако кажа, че не се притесних в първия момент ще излъжа. Но странното беше, че се е случило точно днес, точно когато имаше така силни спорове по Закона за НСО. Предупреди ме личната ми охрана. Извиках веднага началника на НСО. Той доста объркано ми обясни, че сигналът бил пристигнал в 11.40 ч. в НСО. Че не е проверен. Че е дошъл от МВР. Звъннахме на Бойко Рашков, оказа се, че сигналът е от Министерството на правосъдието", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

В 14 часа и 10 минути в Народното събрание пристигна главният прокурор, заради предстоящо заседание на правната комисия. Иван Гешев разбра от медиите, че има заплаха за живота на председателя на Народното събрание.

"Да оставим компетентните органи да си свършат работата. Това е работа за разкриване на престъпления на МВР. В случай, че докладват на прокуратурата, до момента поне такъв сигнал не е депозиран от МВР в прокуратурата, ще си свършим работата, както е уредено в закона", допълни главният прокурор Иван Гешев.

"Това, което ми каза г-н Тонев, началникът на НСО е, че сигналът е в прокуратурата. Аз за това се учудвам на това, което казва г-н Гешев, защото думите на г-н Тонев бяха: "Сигналът е в прокуратурата и се проверява", добави председателят на парламента.

Според Ива Митева има разминавания между информацията, която ѝ е споделена от личната охрана и тази, която е представил пред нея началникът на НСО.

"Личната ми охрана каза, че става дума и за едно лице - Радостина Цветкова. Аз не познавам такова лице. Шефът на НСО пък ми каза, че става въпрос за друго лице Габриела, така и не запомних фамилията, така че и тук информацията нещо не съвпада. Г-н Тонев просто си тръгна сърдит, защото аз го попитах как е възможно точно в 11.40 ч. да се случи това и не е ли доста странно. Той се разсърди и си тръгна като каза, че явно имам съмнения в службите и явно се опитвам да направя някакъв намек. Не, не правя никакъв намек, просто казвам фактите", коментира още Ива Митева.

Свидетел на разговора между ген. Емил Тонев и Ива Митева е бил депутатът Николай Хаджигенов. Именно той и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов информираха журналистите за заплахата и първи я свързаха с промените в Закона за НСО, които породиха напрежение в пленарната зала последните два дни.

"Изключително гнусна политическа демонстрация", подчерта Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Имейлът е забавен. В смисъл този тип заплахи са сравними със заплахите, които получава Бойко Борисов. Само че г-жа Митева не смята да реагира по начина, по който Бойко Борисов, защото сигналът е смешен. Малоумна история, типично за ГЕРБ между другото", заяви Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Самото съвпадение, че днес видяхте какво се случи в парламента още от вчера по тема НСО, това е демонстрация на хора, които не искат това да се случи. Единствените в тази зала, които не искат това да се случи са ГЕРБ и ДПС. Това е по мои съмнения нещо от тях, някаква глупава форма на колко НСО трябва да варди безбройна група хора. Сигналът е жалък, но за разлика от г-н Бойко Борисов - Ива Митева не е страхлива", каза още Тошко Йорданов.

Ива Митева коментира, че не желае охраната ѝ да бъде увеличавана и изрази съжаление, че е възможно да се използват подобни похвати в политическия дебат.

Репортери: Иво Никодимов, Милена Кирова, Йоана Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста обвинения в убийството на Юмер Мехмед
Оставиха в ареста обвинения в убийството на Юмер Мехмед
Атанас Илиев: Това е един от най-важните голове в кариерата ми
Атанас Илиев: Това е един от най-важните голове в кариерата ми