НОВИНИ

Тестваха за коронавирус всички депутати (СНИМКИ)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:16, 01.04.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Политика

Проби за коронавирус на всички народни представители бяха взети днес, след като късно снощи стана ясно, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с положителна проба.

Заседанията на парламента се отлагат временно. Как ще продължи работата на Народното събрание ще се реши, след като излязат резултатите от тестовете им.

Тест за коронавирус беше направен на всички депутати. Като излязат резултатите, председателският съвет ще реши как ще продължи работата на парламента.

Днес са обсъждани различни варианти. Преобладава мнението за използване на дистанционно електронно гласуване. Обсъждани са и други възможности, включително и гласуване с бюлетини.

Борис Ячев -ПГ на "Обединени патриоти": Ще обсъждаме различни варианти, ако е възможно дистанционно участие в работата на Народното събрание, така че това са вариантите, трябва да пазим живота на хората.

Пламен Христов - ПГ на "Воля": Дистанционният вариант за нас е най-добрият. IT специалистите се изказаха, че било меко казано трудно, да не кажем невъзможно. Аз считам, че думата невъзможно в IT сектора не съществува.

Йордан Цонев и Корнелия Нинова кръстосаха шпаги на тема електронно гласуване. Йордан Цонев каза, че още в начало на кризата от ДПС са предложели да се използва електронно дистанционно гласуване, но БСП са били против. Корнелия Нинова отрече.

Йордан Цонев - ПГ на ДПС: Предложихме платформи, от които да се гласува, единствените, които отказаха бяха БСП, трябваше им трибуната. Благодарим на госпожа Нинова, след дъжд качулка, дойде й хабера.


Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Г-н Цонев ви е излъгал.Нито сме отказвали, напротив, подкрепяме това, но тези, които спряха този начин на работа, са Правната дирекция на НС.

Йордан Цонев - ПГ на ДПС: Има стенограми на Председателския съвет, ще ви ги предоставя.

Менда Стоянова смята, че е наложително парламентът да се събере следващата седмица. Според нея обаче онлайн заседания не са възможни.

Менда Стоянова - депутат от ГЕРБ: Конституцията на България е казала ясно и категорично, че решенията се вземат, когато присъстват повече от половината народни представители и те се вземат лично. Освен актуализацията на бюджета, която за мен е много важна, за да може да се отпушат мерките, трябва да се приеме законът за енергетиката, който ще даде възможност сметките на хората да бъдат облекчени.

Според Менда Стоянова парламентът трябва да удължи също извънредното положение. А за д-р Хасан Адемов от ДПС казаха, че е относително добре.

БНТ: Господин Адемов как е?

Нигяр Джафер - ПГ на ДПС: Мисля, че е добре.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Ние се чухме с него снощи, нормално.

БНТ: Леко ли протича?

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Нормално.

Утре за коронавирус ще бъдат изследвани и всички хора, които работят в Народното събрание.

СНИМКИ:БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени разработиха ново контролно вещество за тестване на коронавирус
Учени разработиха ново контролно вещество за тестване на коронавирус
10 са починалите от COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 422
10 са починалите от COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 422