НОВИНИ

Тиа Лафонд донесе първа световна титла за Доминикана в леката атлетика

Злато за Нова Зеландия в скока на височина за мъже

Тиа Лафонд
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:10, 03.03.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Тиа Лафонд се нуждаеше само от два опита, за да спечели златото в тройния скок при жените на световното първенство в зала в Глазгоу (Шотландия) и да стане първата шампионка на планетата на Доминика по лека атлетика.

29-годишната състезателка записа 15:01 метра при втория си опит, което е най-добро постижение в света тази година.

В първия тя скочи 14.41, след което се отказа от следващите си четири излизания в сектора. Това е първи медал за Доминикана от световни първенства по лека атлетика в зала. Предишните най-добри резултати на Лафонд бяха победа в Диамантената лига през 2022-а г. в Париж и сребърен и бронзов медал от Игрите на Британската общност.

"Това чувство е абсолютно сюрреалистично. Аз съм единственият спортист тук от моята страна, така че да мога да изляза и да спечеля титлата, да поставя този малък остров на картата на света е привилегия. Дори не знам какво да кажа повече!", заяви развълнуваната атлетка след състезанието.

Бронзовата медалистка от шампионата на планетата на открито в Будапеща 2023 Леянис Перес Ернандес (Куба) взе среброто с 14.90 метра, а трета е Ана Пелетейро-Компаоре (Испания) с 14.75 точки, носителка на бронз от олимпиадата в Токио 2020.

На скок височина при мъжете световен шампион стана Хамиш Кър (Нова Зеландия), който преди две години в Белград се окичи с бронза. Той триумфира с 2.36 метра, което е най-добро постижение в света за годината и изравнен рекорд на Океания.

Кър преодоля всички височини до 2.31 метра от първи опит, направи фаул на 2.34 и премина 2.36 метра от втория си опит.

Втори се нареди американецът Шелби Макюън с 2.28 метра, а защитаващият титлата си от Белград 2022 У Санхьок (Република Корея) взе бронза също с 2.28 метра.

Световното първенство в Глазгоу завършва в полунощ тази вечер с късната сесия, в която има десет финала. Състезанието в неговата цялост от 21:00 до 23:55 ч. ще бъде излъчено НА ЖИВО на сайта sport.bnt.bg. Прякото излъчване в ефира на БНТ 3 започва в 22:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов: В настроение сме, ще победим Хебър
Николай Костов: В настроение сме, ще победим Хебър
Треньорът на Дея спорт Антон Петров: До края ще гоним само победи (ВИДЕО)
Треньорът на Дея спорт Антон Петров: До края ще гоним само победи (ВИДЕО)