Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Токът ще поскъпне от 1 юли - вероятно с над 3%

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:23, 17.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Токът за бита ще поскъпне от 1 юли, най-вероятно с обявените от Комисията за енергийно и водно регулиране над 3%. Това каза служебният министър Андрей Живков. По думите му обаче се търси и спешно решение за ТЕЦ "Марица изток 2".

Енергийният министър обяви, че се търси план как към пазара за битови абонати да бъде добавен тока от ТЕЦ "Марица изток 2", без да бъде оскъпен допълнително.

"Към ТЕЦ "Марица изток 2" и към "Мини Марица изток", както и към всички дружества, ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества", заяви министърът Андрей Живков.

Енергийният министър е поставил задача пред шефовете на енергийните държавни компании да намалят разходите си между 10 и 30%, а някои от дружествата и с повече заради лошото финансово състояние. Министърът изказа и възмущение заради спонспорство на футболен отбор например.

По думите на министъра годишно ТЕЦ "Марица изток 2" отделя между 5 - 6 млн. лева за издръжката на футболен отбор "Берое".

"Аз не виждам основателна причина да се финансира отбор, при условие, че дружеството е на милиони загуба", заяви Андрей Живков.

От министерството са изготвили план, според който до 2030 г. на две стъпки ще бъде преминато от въглища в Маришкия басейн към производството на енергия от възобновяеми енергийни източници. Междинно централите се предвижда да работят на газ. Като проектите ще бъдат финансирани чрез евросредства и планът за възстановяване и развитие, ако той бъде одобрен.

Министърът обяви още, че е много вероятно да се забави изграждането на газовата връзка с Гърция и ако фирмата строител не се справи до края на декември, ще дължи неустойки от по 90 000 лева на ден.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Велислав Минеков разпореди пълен одит на НДК за последните 5 години
Велислав Минеков разпореди пълен одит на НДК за последните 5 години
Еврокомисарят по здравеопазване насърчи ваксинационния процес в България
Еврокомисарят по здравеопазване насърчи ваксинационния процес в България