НОВИНИ

Този юли е най-горещият в историята

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:24, 28.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

На фона на поредица от горещи вълни в северното полукълбо учените обявиха, че този месец е на път да стане най-горещият юли и най-горещият месец в историята.

Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш ерата на глобалното затопляне е приключила и "е дошла ерата на глобалното кипене".

На фона на горещата вълна и невижданите стойности на термометрите в Южна Европа и части на Съединените щати и Китай, докладът за рекордния юли беше публикуван от Лайпцигския университет.

"Нашият анализ показва, че юли 2023 година, настоящият месец, от който остават още няколко дни, ще бъде най-горещият месец в историята. Това се дължи на факта, че юли е средно най-топлият месец в годината. Това, което използваме, са прогнозни данни от метеорологичните модели за оставащите дни и това ни дава тази допълнителна сигурност и точност", обясни Карстен Хаущайн, климатолог от Университета в Лайпциг.

Прогнозира се средната глобална температура за този месец да бъде поне с 0,2 градуса по-висока от юли 2019 г., когато е измерено най-горещо време за 174 години, откакто се водят наблюдения, според данни на Европейския съюз. Специалистите посочват причините на новия рекорд.

"Ел Ниньо беше обявен преди месец в Тихия океан. Явлението продължава да затопля планетата през остатъка от годината и вероятно ще продължи до средата на следващата година. То спомага за повишаване на температурите. Така че обикновено температурен рекорд се случва по време на годините на Ел Ниньо. Но основната причина са предизвиканите от човека емисии на парникови газове", каза Карстен Хаущайн.

Световната метеорологична организация на ООН и службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз също заявиха в съвместно изявление, че е „изключително вероятно“ юли 2023- та да бъде най-горещият в историята.

"В началото на юни за първи път минахме затоплянето от 1,5 градуса. В края на юни имаше значителна гореща вълна в Атлантическия океан и това също допринесе за рекордните температури през юли", заяви Карло Буонтемпо, Европейска служба "Коперник" за климатичните промени.

Учените очакват тази или следващата година да са най-горещите в историята и да счупят рекорда от 2016 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните ни национали U19 стартираха с успех на турнир в Бразилия
Волейболните ни национали U19 стартираха с успех на турнир в Бразилия
Йосиф Миладинов и Габриела Георгиева са полуфиналисти на световното първенство по плуване във Фукуока
Йосиф Миладинов и Габриела Георгиева са полуфиналисти на световното първенство по плуване във Фукуока