НОВИНИ

Над 12 часа продължават дебатите в НС по бюджета за 2023 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:52, 27.07.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Над 12 часа продъжават дебатите в парламента по бюджета за 2023 г. План-сметката трябва да бъде приета най-късно до 31 юли.

В една от почивките късно вечерта депутатите решиха да се раздвижат, като обиколят кулоарите на Народното събрание. Работата обаче не напредва особено, тъй като все още се гласуват преходни и заключителни разпоредби, с които трябва да се осигурят приходи чрез промени в данъчните закони.

По план депутатите трябва да пренасочат между 250 млн. и 300 млн. лева от капиталовите разходи към заплатите в бюджетната сфера.

Народните представители все пак успяха да гласуват една промяна - фирмите с над 100 служители да изплащат заплати само по банков път. Финансовият министър увери, че за да не се утежняват хората, във всички пощенски клонове в страната ще бъдат поставени банкомати и няма да има такси за тегленето на заплатите. До решението се стигна след разгорещени спорове в пленарната зала.

Фирмите с над 100 души персонал ще изплащат заплати само по банков път

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Това се нарича - "С чужда пита помен правиш" – вие загубихте над 2 часа парламентарно време.

Георги Свиленски, "БСП за България": За каква чужда пита говорите, къде БСП ви създаде проблема с превода на заплати в банковите сметки?

Асен Василев, министър на финансите: Успехът има много родители, а неуспехът е сираче. До септември 2023 година трябва да могат да предоставят тази услуга.

Красимир Вълчев, ГЕРБ - СДС: Не мисля, че хората трябва да поддържат само тази банкова сметка, ще се наложи да поддържат и други сметки. Как банката ще прилага кои пари са получени за заплати? Няма безплатен обяд, банките ще увеличат таксите по другите сметки.

Тошко Йорданов, "Има такъв народ": Банките са обещали да са без такси тегленията, ако минат по банков път тези с по-големите заплати пак.

Репортери: Цветелина Катанска, Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рууд и Музети са четвъртфиналисти в Хамбург, Рубльов е аут
Рууд и Музети са четвъртфиналисти в Хамбург, Рубльов е аут
Саша Илич: Допуснахме два гола от индивидуални грешки, това е недопустимо в подобен мач
Саша Илич: Допуснахме два гола от индивидуални грешки, това е недопустимо в подобен мач