НОВИНИ

Закъснения на влакове и безпорядък на гарите заради забавянето по линията София - Варна

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 27.07.2023
7149
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Закъснели влакове и изтървани връзки превърнаха в кошмар пътуването на хората по линията София-Варна. Четири часа се е забавил тази нощ бързият влак от Варна за столицата заради аварирала товарна композиция на релсите. Освен от неспазването на графика на БДЖ, пътниците се оплакват и от лошите условия в купетата.

Възрастни хора и семейства с малки деца останаха без превоз за Русе късно снощи, защото влакът от София за Варна се е движел със 72 минути закъснение. Връзката им в Горна Оряховица се провалила, въпреки уверението на кондуктора, че другият влак ще ги изчака.

"Слязохме на перона и влакът замина. Отидохме да питаме. Казаха ни: - То не е твоя работа, върви се оплаквай на когото искаш, не може да влизаш тук. Това за мен е подигравка", каза Делян Пенчев, потърпевш.

От БДЖ обясниха, че максималното изчакване на закъснял влак е 20 минути. Така пътниците останали в чакалнята без климатик за следващия влак след два часа, но и той се движел с 40 минути закъснение.

"Някакъв кошмар. 20 човека близо бяхме, които трябваше да се прехвърлим на влака за Русе. Никой не дойде да ни се извини, да ни даде по бутилка вода. Никакво отношение. Влаковете въобще са мизерни, нулева хигиена", разказа Петя Донева.

Потърпевшите няма да търсят компенсация от БДЖ за изхабените нерви. Нямат и право на такава, защото все още не е влязъл в сила европейският регламент за обезщетение при забавяне на жп транспорта. Надяват се обаче на по-добро отношение в бъдеще.

"Искам просто служителите да бъдат по-учтиви, тъй като от нас зависи тяхното заплащане“, каза Донева.

Заради горещините влаковете се движат с ограничена скорост и трупат минимум час закъснение, потвърдиха от БДЖ. С търпение трябва да се заредят и пътуващите през Пловдив, защото от първи август до 25 септември ще има промени заради модернизация на жп линията. Бързите влакове ще минават през Димитровград, което допълнително ще удължи пътуването до морето.

"Много зле, сега закъснява с 50 минути и ако мине през Димитровград - още един час. В Бургас ще отидем в 15:00 ч., вместо в 13:00 ч.", каза Мария Димитрова.

"Ще се извършат доста промени, като сме се постарали да бъде максимално удобен графика в максимално неудобната ситуация за пътуващите“, обясни инж. Георги Вардев, директор "Управление на движението - Пловдив".

Линията Пловдив-Панагюрище ще бъде изцяло заменена с автобусен транспорт, а влаковете за Стара Загора, Варна и Карлово ще тръгват от гара Филипово.

Репортер: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона получи "временно" разрешение да играе в Шампионската лига през следващия сезон
Барселона получи "временно" разрешение да играе в Шампионската лига през следващия сезон
Собственикът на обърналия се край Карнобат камион е санкциониран няколко пъти за нерегламентиран превоз
Собственикът на обърналия се край Карнобат камион е санкциониран няколко пъти за нерегламентиран превоз