НОВИНИ

В столичния кв. "Красна поляна" готвят протести заради ежедневните палежи на гуми и кабели

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:02, 27.07.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на столичния квартал "Красна поляна" готвят протести срещу ежедневното обгазяване на района. По думите им почти всяка вечер в квартал "Факултета" до Западния парк горят кабели за да получат цветни метали, които предават на вторични суровини.

Проблемът е познат и кметът на "Красна поляна" е подавал сигнали в полицията за обгазяването, но до момента резултат няма.

Картината в квартал "Красна поляна" почти всяка вечер след 20 часа - огнища, дим и миризма, които са непоносими, особено в горещините.

Ето какво разказват част от потърпевшите:

"Купих филтри за да прочистват въздуха и ги ползвам. Не отварям прозорците , а всичко се върти в дома ми. С тази техника се прочиства въздухът и ако отворя прозореца машината веднага светва в червено".

"Аз лично съм пускала сигнали за това, че има голямо задимяване в района. Но за съжаление ми се отговарят,че тъй като не съм посочила конкретен адрес и къща, от която това се случва, няма как да се предприемат действия. Така ми отговарят от Столичната община".

Д-р Светослав Дончев е общопрактикуващ лекар в "Красна поляна". Твърди, че се увеличават пациентите, които идват при него с характерни оплаквания от обгазяване.

"При горенето на тези гуми и кабели се отделят така наречените фини прахови частици, които са най-вредни за организма. Предизвикват дразнене на лигавиците на очите, носа, гърлото. Кожата също се дразни, появяват се алергични реакции. Доста хора се оплакват".

От Столичната община съобщиха, че от две години в квартал "Факултета" е монтирана наблюдателна кула с камери, но според кмета на квартала резултат няма.

"Прави са гражданите на Красна поляна .Последните седмици когато бяха жегите и нямаше вятър, два пъти ми сигнализираха от наблюдателната кула, че е много задимено. Веднага сигнализирах полицията. Изпратиха кола, но хващат само малолетни. Полицията трябва да вземе най-строги мерки за такива деяния", обясни Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна".

Потърсихме и жители на Факултета за коментар , но те светкавично се разбягваха. В отчаянието си жителите на "Красна поляна" готвят протести. Обмислят и сами да предприемат някакви действия срещу палежите, тъй като, по думите им, "няма държава, която да ни защити".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарко Тасевски пред БНТ: Левски е фаворит срещу Шкупи
Дарко Тасевски пред БНТ: Левски е фаворит срещу Шкупи
Проверка на факти: Участва ли Русия в гасенето на пожарите в Гърция?
Проверка на факти: Участва ли Русия в гасенето на пожарите в Гърция?