НОВИНИ

Няма да има сделка с Румен Гайтански за басейна "Мария Луиза" в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:30, 27.07.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Казусът с пустеещата от 20 години къпалня "Мария Луиза" няма да бъде решен преди местните избори. След като вчера мажоритарният собственик Румен Гайтански поиска 24 общински имота, за да върне къпалнята на общината, днес стана ясно, че общинарите няма да правят такава замяна.

Да върне къпалнята на гражданите беше един от поетите ангажименти от кмета на София Йорданка Фандъкова. Проектът за възтановяването на басейните дори получи виза за проектиране, но след незаконното изсичане на дървета в имота, кметът на София отказа повече да работи с Румен Гайтански.

"Той тръгна да изсича дърветата, което на практика блокира целия този процес, така че другите варианти са чрез придобиване и връщане на общината акциите", каза Фандъкова.

Гайтански поиска 24 общински имота, за да прехвърли своята част от 58% на общината. Според общинския съветник Борис Бонев, терените са на стойност над 100 милиона евро.

"Не знам Вълкът откъде знае, че тези имоти са общински. Едва ли имотче по имотче в кадастъра е търсил, кое ще му приляга. За мен няма никакво съмнение, че тези имоти са подадени от СО, за да може той да ги поиска, и като прощален подарък към Вълка, за да може някой да се бие по гърдите - спасихме къпалнята", каза Бонев.

"През февруари месец лично аз предупредих, че Борис Бонев падна във вълчия капан, като пръв предложи, след сечта в Борисовата градина, да изкупим къпалнята. Оттогава ние имаме много ясна позиция, схемата от преди 20 години, няма да бъде осребрена, докато ние отговаряме за града. Няма изобщо казус с Румен Гайтански - Вълка, той може да си иска каквото пожелае, но няма кой в общинския съвет да му го даде", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В активите на дружеството, което е мажоритарен собственик на къпалнята "Мария Луиза", е и друг, не по-малко апетитен обект - летният театър в Борисовата градина. Красивата постройка се руши от десетилетия - но под строга охрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа на централно кръстовище в София забавя движението на трамваите 20 и 22
Катастрофа на централно кръстовище в София забавя движението на трамваите 20 и 22
Привържениците на Локомотив Пл с остри критики към ръководителите в клуба
Привържениците на Локомотив Пл с остри критики към ръководителите в клуба