НОВИНИ

Депутатите гласуват окончателно Бюджет 2023

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:18, 27.07.2023 (обновена)
16967
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Депутатите започнаха окончателното приемане на държавния бюджет за тази година. Този път наобратно - като първо гласуват преходните и заключителни разпоредби, а след това и самия закон.

Над 12 часа продължават дебатите в НС по бюджета за 2023 г.

Депутатите удължиха работното си време до окончателното приемане на бюджета, очаква се да бъдат преразпределени между 250 млн. и 300 млн. лв., които да бъдат отделени за допълнително увеличение на заплати в бюджетния сектор.

За 12 часа дебати народните представители гласуваха само част от заключителните разпоредби. Те в повечето случаи са съобразени с исканията на финансовия министър, той няма претенции към тях, както и към изменението на приходната част. Ако промените бъдат приети, както бяха приети в бюджетна комисия, това означава, че няма да има достатъчно приходи в бюджета и дефицитът ще е много по-голям от 3%.

За това предупреди още тогава финансовият министър Асен Василев, което наложи спешна среща на ръководствата на двете управляващи коалиции. Те се договориха, че все пак ще има приемане на бюджета с 3% дефицит, като ще бъдат направени взаимни компромиси.

По време на дебатите НС прие всички компании с персонал от над 100 души да превеждат заплатите им по банков път чрез промени в Закона за ограничаване на плащания в брой.

Ето част от дебатите:

Цончо Ганев, "Възраждане": "Как сега това нещо ще мине по процедура? В 99% от предложенията на "Възраждане" комисията тогава въобще не ги гласува, защото бяха отхвърлени в чл. 1 и чл. 2, а сега почваме наобратно. Няма как да стане по този начин, поне според мен, затова ви моля да преосмислите започването от преходни и заключителни разпоредби и да започнем така, както би трябвало бюджета отначало"

Тошко Йорданов, ИТН: "В преходни и заключително разпоредби Комисията по бюджет и финанси, в която присъстваха, ще видя колко човека бяха от ГЕРБ 6 или 7. 7 човека взеха решения, които не харесват на Асен Василев. След като минаха преходни и заключителни разпоредби министърът на финансите, за съжаление, казвам, че е министър на финансите за съжаление, се изправи и каза, че той няма да подкрепи този бюджет по този начин. Затова в момента се обръща, защото цяла вечер е имало драми между него, Кирил Петков и Бойко Борисов".

Асен Василев, министър на финансите: "Няма нужда да се притеснявате, няма предложения, които да са обвързани член първи и преходни и заключителни разпоредби. Те са чл. 1 и след това от чл. 2 до чл. 107 на законопроекта. Така че тази част, която е свързана със същината на законопроекта, където са взаимовръзките, разбира се трябва да бъде гласувана от чл. 1 нататък, преходните и заключителните разпоредби няма нито едно предложение, което да е обвързано с основните членове на законопроекта".

Йордан Цонев, ДПС: "Преходни и заключителни разпоредби и целият доклад е изготвен несъобразно решението на управляващото мнозинство по една или друга данъчна политика. Той е изготвен съобразно заседанието и решението на комисията. Идеята е данъчните закони да бъдат гледани преди Закона за държавния бюджет, за да може съобразно приети и неприети данъчни политики, те да бъдат отразени в приходната и не само в приходната част в съответните разходи и затова сега предложих поне частично да изгладим това".

Бюджет 2023 трябва да бъде приет до 31 юли. Междувременно по-рано днес БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, докато в план-сметката са заложени 1,8%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурата на водата по Северното Черноморие падна до 10° заради метеорологично явление
Температурата на водата по Северното Черноморие падна до 10° заради метеорологично явление
Google ще регулира светофарите в Атина
Google ще регулира светофарите в Атина