НОВИНИ

Нападнаха фенове на "Левски" в Скопие, българин е в болница, други са арестувани

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
21:41, 27.07.2023 (обновена)
8020
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Фен на футболния отбор "Левски" бе наръган с нож след побой между агитки в Скопие. Тази вечер "сините" играха мач срещу македонския "Шкупи".

Вижте подробности в прякото включване на Радостин Любомиров от Скопие

Пострадалите са се движели извън определеното за феновете трасе. Възникнал е конфликт с фенове от Северна Македония, след което един от българите е наръган с нож. По информация на БНТ няма опасност за живота му, той е откаран в болница "Майка Тереза", където му се оказва лекарска помощ.

"Левски" победи "Шкупи" в Скопие и взе два гола аванс преди реванша

Има и задържани българи, съобщават от вътрешното министерство на Северна Македония.

Побоят е станал в квартал "Чайр", в който живеят само етнически албанци, а албанските фенове на "Шкупи" са известни с крайните си действия. Кварталът беше сред забранените за посещение от феновете на "Левски", тъй като се смята за най-опасният в Скопие.

От Министерството на външните работи съобщиха, че са информирани за инцидента и следят ситуацията. Посланикът ни в Северна Македония вече е провел разговор с компетентните власти и е настоял за спешно изясняване на случая и осигуряване на сигурността на българските привърженици.

Консулът на България в Скопие вече е посетил пострадалия българин в болницата. Според наличната информация, състоянието му към момента се изяснява, но няма риск за живота му.

Премеждията за българските фенове започнаха още от границата на РСМ с изключително щателни проверки. Над 1500 фенове бяха държани на около 200 метра от стадиона "Тоше Проески", без да могат да си купят храна или вода. На влизане в стадиона феновете също бяха щателно претърсвани, като полицията отнемаше предмети като слушалки за телефон и монети.

"Не ме пуснаха, защото не мога да вляза със слушалки за телефон. Никога не ми се е случвало, навсякъде ходя с "Левски" по гостувания, в нито една европейска страна не се е случвало. Според мен на охранителната фирма е казано нещо специално за феновете на "Левски". Не ни пуснаха да ядем, нямаше вода, след време дойдоха някакви момчета и продаваха храни и вода на безумни цени, което беше подигравка с хората", обясни пред БНТ Стоян Колев, привърженик на "Левски".

Заради безредиците има десетки задържани. А на терена - "Левски" победи "Шкупи" с 2:0 и направи стъпка напред към квалификация в Лигата на конференциите. Реваншът е на стадион "Георги Аспарухов" в София следващия четвъртък (3 август).

По темата работят: Иво Никодимов, Радостин Любомиров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЛеБрон Джеймс благодари за подкрепата след новината за сърдечния удар на сина му
ЛеБрон Джеймс благодари за подкрепата след новината за сърдечния удар на сина му
Волейболните националки загубиха от Белгия в първата си контрола преди Евроволей 2023
Волейболните националки загубиха от Белгия в първата си контрола преди Евроволей 2023