НОВИНИ

Треньорът на волейболните национали и Нефтохимик Николай Желязков: Време е за подмладяване

треньорът волейболните национали нефтохимик николай желязков време подмладяване
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 20.04.2022
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Финалът в мъжкото волейболно първенство между двата най-добри отбора през сезона Нефтохимик (Бургас) и Хебър (Пазарджик) започва в петък. Старши треньор на бургазлии е Николай Желязков, който е и национален селекционер.

Легендарният волейболист говори пред официалния сайт на федерацията по волейбол преди старта на финалите и подготовката на мъжете за Лигата на нациите.

- Какво очаквате от финалите между Нефтохимик и Хебър като треньор на единия отбор, но и като национален селекционер?
- Сега ще говоря като треньор на Нефтохимик. Вярвам, че ще дадем най-доброто от себе си, за да станем шампиони. Безспорен факт е, че това са двата най-добри отбора в първенството. Фаворит е Хебър. Но съм сигурен, че ние имаме нашите шансове. Надявам се, че феновете ще видят прекрасен волейбол от два много силни тима.

- Критикувахте сериозно срещу съдийството заради мачовете с Монтана. Толкова ли много грешки направиха?
- Искам в този момент темата да приключи. Имаше неща, които не трябваше да се случват. Аз избухнах повече, отколкото трябваше. Нямам право да реагирам така. До някаква степен обаче бях предизвикан. Не е редно целогодишен труд да бъде провален по подобен начин. Но вече е минало. Като цяло съдиите свиреха много добре през годината.

- След финалите започва подготовката на националния отбор за Лигата на нациите. Как ще протече тя?
- Направили сме програмата. Стартът е на 25 април и в първите две седмици ще бъдем на лагер в Самоков. Там основният акцент ще е върху техническата и физическата подготовка. На 9 май заминаваме за Вършец, където има прекрасни условия за работа. За два приятелски мача ще ни гостува Испания - на 17 и 18 май. След това е наш ред да пътуваме. Ще изиграем две контроли срещу Италия на тяхна земя. В края на месеца пък Словения ще дойде в България за два мача. И на 5 юни летим за Отава, където ще е първият турнир от Лигата на нациите.

- След "балона" през изминалата година как ще коментирате новия формат на лигата?
- Сегашният формат е много по-добър. "Балонът" беше изключително тежко състезание. Бяхме затворени за дълъг период от време. Не е най-добрата формула, но в безпрецедентната ситуация на световна пандемия нямаше друг вариант. Сегашният формат с три турнира е много по-добро решение.

- Доколко липсата на Цветан Соколов и Тодор Скримов ще повлияе на представянето ни в Лигата на нациите?
- Всички знаем какви волейболисти са те и няма как да не окаже влияние отсъствието им. Но това ще даде възможност на млади момчета за изява. Някои от тях за първи път ще играят на такъв голям форум. Дойде време не само да помислим, а да започнем подмладяването на отбора. Ще разчитам изцяло на млади. Те ще бъдат в основата на бъдещето. Трябва да ги изтърпим и да ги изчакаме.

- С оглед на липсата на двама ключови играчи какви са целите в Лигата?
- Искам да заиграем на много високо ниво. И да побеждаваме във всеки мач. Целта ми е да можем да се противопоставим на всеки съперник. Не мога да гадая до къде ще стигнем.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много по-студено от обичайното за сезона и днес
Много по-студено от обичайното за сезона и днес
Председателят на Европейския съвет е на посещение в Киев
Председателят на Европейския съвет е на посещение в Киев