НОВИНИ

Треньорът на Зографски: Влади е в чудесна форма, просто трябва да повярва повече в себе си

треньорът зографски влади чудесна форма просто повярва повече себе
bnt avatar logo
от БНТ
22:47, 14.02.2022
Чете се за: 05:45 мин.
Новини
Слушай новината

Най-добрият български състезател в дисциплината ски-скок Владимир Зографски приключи участието си на Зимните олимпийски игри в Пекин и сега е време за анализи. Пред екипа на БНТ в китайската столица говори неговият треньор Матиас Жупан.

Словенецът е на мнение, че желанието на българина да се представи колкото се може по-успешно на Игрите в Пекин е довело до многото му грешки в състезанията на нормална и голяма шанца.

"Всъщност, ако трябва да сме честни - резултатът на нормалната шанца не е лош, но не и това, което очаквахме. Защото Владимир беше в добра форма, той през целия сезон се намира в тази форма и по време на тренировките тук показа, че може да скача доста сполучливо. Той знаеше това, усещаше го и може би прекалено силно искаше да се представи колкото се може по-успешно, което му попречи - допусна доста грешки. Но в крайна сметка за този сезон това е второто му най-добро класиране на нормална шанца. Колкото до голямата - на мен той ми изглеждаше леко объркан. Явно разочарованието от първото състезание беше надделяло. Осъзна каква удобна възможност е пропилял и някак беше прекалено скован, за да промени нещо в изпълнението си. Респективно и резултатът не беше особено добър", заяви Жупан пред камерата на БНТ.

Според Жупан разочарованието на Зографски от резултатите на нормалната шанца е сред основните причини българинът да не се представи добре на голямата шанца на Олимпиадата.

"Той очакваше с нетърпение състезанието на нормалната шанца, особено след официалната тренировка амбициите му се увеличиха. Но в спорта е така - ако прекалено много натиснеш газта и ако сам сложиш на плещите си бремето на свръхочакванията, нещата просто не се получават. И в случая беше така - скоковете не бяха толкова освободени, спокойни, нямаше я насладата от състезанието, което се отразява на резултатите. И това напрежение се пренесе на голямата шанца. А Зографски можеше да постигне нещо повечко и вчера, но съзнанието му просто вече беше някъде другаде", сподели треньорът на Владимир Зографски.

Матиас Жупан заяви, че подобряването на скоростта е основният компонент в представянето на Зографски, върху който екипът ще работи усилено да се подобри.

"О, това не е проблем от Игрите. Това при него е пречка от доста години, работим доста, опитваме се да я подобрим - с по-правилна позиция на тялото. Но за това трябва да се трудиш доста през лятото, в момента няма много какво да се направи. Така ще бъде и занапред - това е компонент, по който тепърва имаме много работа, но всичко съществено за подобряването му ще се случва през лятото", добави експертът в ски-скоковете.

Жупан твърди, че единствено психиката пречи на Влади Зографски да пренесе добрите си резултати от тренировките на самите състезания.

"Трябва да отчетем, че Влади напредна много по отношение на физическото си състояние и в момента е в чудесна форма, при това я поддържа постоянно в този вид. Силата му, гъвкавостта му са на равнището, на което трябва да бъдат. Той трябва да вярва повече в себе си, така че неслучайно през последния сезон работихме и с психолог - специалист от Словения, който е в постоянен контакт с нашите скачачи. Имаме нает и диетолог, чиито съвети за хранене са много важни. Но няма как всичко да се получи изведнъж, защото Влади трябва сам да стабилизира скоковете си и да пренесе представянето си от тренировки на състезания. Това в основната причина да изпускаме добри резултати", каза треньорът на единствения ни представител в дисциплината.

Според Жупан, Зографски често е разконцентриран по време на състезания.

"Той е доста по-стабилен на тренировка сега, отколкото беше преди 2-3-4 години. Много е съсредоточен, но тази концентрация не я виждаме често на състезания. Така че продължаваме да мислим какво можем да направим по този проблем", добави словенецът.

Жупан сподели какъв е най-важният урок, който Зографски и треньорският му щаб са научили от тези Олимпийски игри.

"Не бива да се напрягаш прекалено много, не бива да се натоварваш до максимума на възможностите си. Не бива и да гледаш какво правят останалите, а да запазиш фокуса на вниманието си върху собствените си дела. Да имаш вяра в себе си и да си вършиш работата усърдно. Тогава резултатите идват", завърши Матиас Жупан.

Автор: Стефан Георгиев, специален пратеник на БНТ в Пекин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист победи категорично Черноморец в Бургас
Рилски спортист победи категорично Черноморец в Бургас
Евгения Раданова: Ако спечелим квота в шорттрека, класирането ни ще е много достойно
Евгения Раданова: Ако спечелим квота в шорттрека, класирането ни ще е много достойно