НОВИНИ

Три финала за България в индивидуалната надпревара на световното по худ. гимнастика за девойки в Румъния

три финала българия индивидуалната надпревара световното худ гимнастика девойки румъния
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 08.07.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Националките Елвира Краснобаева и Никол Тодорова се класираха за три от четирите финала в индивидуалната надпревара на световното първенство по художествена гимнастика за девойки я Клуж-Напока (Румъния), а България е на временното второ място в подреждането за отборната надпревара.

Никол Тодорова изигра изключително стабилно своята композиция с лента и получи оценка от 29.550 точки (13.500 за трудност, 7.900 за артистичност и 8.150 за изпълнение) и намери място сред най-добрите осем с трети по сила резултат.

Другата националка Елвира Краснобаева допусна сериозни грешки в съчетанието си с бухалки днес и с 26.450 точки (11.700, 7.700, 7.150) не успя да се класира за финала.

Така България ще има три от общо четири финала - Елвира Краснобаева успя да си извоюва мястото в спора за отличията на обръч и на топка, а Тодорова - на лента. Финалите стартират утре в 13.05 часа.

Страната ни заема временно втора позиция в отборната надпревара след квалификациите в индивидуалната надпревара с актив от 149.250 точки. На първо място е отборът на домакините с 150.650, а на трето Израел с 148.350 точки. За отборната надпревара се сумират оценките от индивидуалното състезание (четири оценки) плюс двете от многобоя на ансамбъл девойки.

Съдия за България в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова. Водач на делегацията ни е вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова. Член на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика е Мария Петрова, която е и вицепрезидент на комитета и на БФХГ.

От 18.30 часа в "BTArena" ще продължи надпреварата и при ансамблите, където ще видим възпитаничките на Кристина Илиева и Жанина Иванова - Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова и Ванеса Емилова с пет топки със стартова позиция 9.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ защитиха решението си да предоставят касетъчни бомби на Украйна
САЩ защитиха решението си да предоставят касетъчни бомби на Украйна
Двама българи стигнаха до финалите в дисциплината К1 от световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки
Двама българи стигнаха до финалите в дисциплината К1 от световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки