НОВИНИ

Три титли и общо шест медала за гимнастичките ни от Гран при в Тарту

три титли общо шест медала гимнастичките гран тарту
Снимка: БФХГ
bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 26.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските гимнастички спечелиха три титли и общо шест медала на финалите на отделните уреди при жените на турнира Гран При по художествена гимнастика в Тарту (Естония).

Стилияна Николова, която взе сребро в многобоя снощи, стана шампионка на топка и бухалки, Боряна Калейн е първа на лента и трета на бухалки, Татяна Воложанина се нареди втора на топка, а Ева Брезалиева е трета на обръч.

Николова изигра много добра композиция с топка и спечели златото с 34.150 точки. Воложанина също беше на ниво и с 33.600 се окичи със сребърното отличие. Трета е Виктория Оноприенко (Украйна) с 32.100, която е шампионка и в многобоя.

Стилияна Николова стана първа и на финала на бухалки с 34.550 точки, а бронзов медал взе Боряна Калейн с 31.350 точки. Сребърното отличие е за Виктория Оноприенко с 34.200.

Калейн триумфира на лента с 33.900 точки, а Оноприенко взе среброто с 32.800 точки. Трета е Полина Городнича *(Украйна) с 31.850. Стилияна Николова допусна грешки и остана на четвърта позиция с 31.300 точки.

В първия финал на обръч Ева Брезалиева завоюва бронз с оценка 32.700 точки, а Татяна Воложанина се нареди четвърта с 31.700 точки. Златното отличие взе Виктория Оноприенко с 34.400, а среброто е за представителката на Казахстан Елжана Таниева с 33.800.

Любопитен момент е, че по време на награждаването на топка домакините пуснаха два пъти химна на България в чест на Стилияна Николова.

Така равносметката за България до момента в турнира е 11 медала - 5 златни, 4 сребърни и 2 бронзови. Преди това ансамбълът за девойки стана първи в многобоя и на финала на пет топки, втори на пет въжета, девойките Елвира Краснобаева, Никол Тодорова, Дара Стоянова и Дара Малинова са втори в отборната надпревара, а при жените Стилияна Николова взе сребро в многобоя.

Съдия да България на това състезание е Филипа Филипова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Не ми хареса начинът, по който стигнахме до победата
Саша Илич: Не ми хареса начинът, по който стигнахме до победата
Кои партии обявиха водачите си на листи за вота на 2 април?
Кои партии обявиха водачите си на листи за вота на 2 април?