НОВИНИ

Туристическият бизнес в Кранево търси подкрепа

туристическият бизнес кранево търси подкрепа
bnt avatar logo
от БНТ
14:47, 28.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Туристическият бизнес в село Кранево иска от местната и държавната власт антикризисна програма. От бранша твърдят, че заради пандемията от Covid-19 тази година курортното селище е пусто, защото туристите са малко. Бизнесът иска намаляване на туристическия данък с 40% и разсрочване на данъчните задължения с 12 месеца.

От туристическия бранш настояват местните данъци и такси да бъдат съобразени с приходите, които тази година са ограничени заради пандемията. Някои от хотелите това лято остават затворени, а други работят на загуба.

"През седмицата капацитетът е на 20 %, 10 %, 15 %. Имали сме вечери, в които сме с двама туристи", заяви Станислав Димитров, управител на хотел.

От бранша негодуват, че тази година таксата за смет е увеличена, въпреки празните хотели. Бизнесът иска 60 на сто от средствата от туризъм да остават в Кранево, а не както досега 10 %.

"Ще има сесия, на която може би наистина ще се приемат исканията на бизнеса. Приемам, че исканията им са абсолютно резонни", заяви Румен Николов, кмет на Кранево.

Единствено Общинският съвет в Балчик може да реши дали да намали таксата за битовите отпадъци. Общината обаче също е засегната от кризата.

"Бих казала, че общината има най-големи загуби. На първо място от концесиите и след това от всички намалени приходи", посочи Магдалена Георгиева, директор на Дирекция “Местни данъци и такси” - Балчик.

Специална комисия към Община Балчик разглежда исканията на бизнеса и ще излезе с решение по казуса.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството заседава още днес заради новия пакет социално-икономически мерки
Правителството заседава още днес заради новия пакет социално-икономически мерки
Костов: Не си тръгвам от Левски заради парите
Костов: Не си тръгвам от Левски заради парите