НОВИНИ

Туроператори искат спешна помощ от държавата

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:23, 13.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Туризъм в условията на пандемия. Българските туроператори искат спешна помощ от държавата, за да продължат да работят. Те настояват да знаят какво предстои през следващите месеци за туроператорите и по какъв начин държавата може да окаже помощ.

Според туроператорите в сравнение с другите европейски страни България не е направила почти нищо за подкрепа на туристическия бранш. По думите им това е най-пострадалият икономически сектор. Те искат спешна грантова програма, разработена в подкрепа на тяхната ликвидност.

Вече са проведени срещи с Българската банка за развитие. Предстоят и срещи с Министерството на финансите и Министерството на икономиката.

Искат и достъп до европейски средства за подпомагане на сектор, както и програма за целево кредитиране на туроператорите.

"Беше отложено нашето задължение да възстановим парите на клиентите за неосъществените екскурзии, 12 месеца след датата на пътуването, но това беше единственото. До момента ние реална помощ, някаква грантова програма или целеви кредити, не сме получили. Днес се отваря една програма на обща стойност 10 милиона, която ние приемаме като първа стъпка за нашето финансово подпомагане", каза Румяна Балтова, Асоциация на българските туроператори.

Вижте още за исканията на туроператорите във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младеж рита в гръб беззащитен мъж във Видин
Младеж рита в гръб беззащитен мъж във Видин
Александър Димитров: Момчетата имат манталитет на победители
Александър Димитров: Момчетата имат манталитет на победители