НОВИНИ

УАДА обмисля отнемането на статута на Антидопинговата агенция на САЩ

Това би довело до забрана за домакинство на големи състезания, включително Олимпийските игри през 2028 и 2034 година.

УАДА обмисля отнемането на статута на Антидопинговата агенция на САЩ
Снимка: Reuters
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 17.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната антидопингова агенция (УАДА) може да отнеме статута на Антидопинговата агенция на САЩ (USADA), което би довело до забрана за домакинство на големи състезания, включително Олимпийските игри през 2028 и 2034 година. Това мнение изрази почетният президент на УАДА и член на Международния олимпийски комитет (МОК) Ричард Паунд, цитиран от Ройтерс.

Причина за санкцията може да бъде приетият през 2020 година "Закон Родченков", който се използва от САЩ за разследване на положителните резултати от допинг тестовете на 23 китайски плувци. "Законът Родченков" се прилага за всички състезания, провеждани в съответствие с правилата на организацията, и предвижда възможността за наказателно преследване от страна на САЩ на всяко лице в света, ако е замесено в допинг по време на състезания с американско участие.

"Този закон е в противоречие с Антидопинговия кодекс. Предполагам, че една от стъпките, които УАДА ще предприеме на този етап, е да отнесе този конкретен въпрос до комисията по проверка за съответствие. Подозирам, че ако или когато има изслушвания по този въпрос, те ще обявят САЩ за несъответстващи. Това би означавало, че те няма да могат да бъдат домакини на Олимпийските игри", каза Паунд.

На 20 април вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че 23 китайски плувци, които са се състезавали на Олимпийските игри в Токио 2021, са дали положителен тест за "триметазидин". По-късно УАДА заяви, че не е наказала спортистите преди Игрите в японската столица, тъй като не може да опровергае информацията, че поглъщането на забранено вещество е било неумишлено. Ръководителят на USADA обвини Световната антидопингова агенция и Китайската антидопингова агенция в умишлено прикриване на положителните резултати от допинг тестовете, а Конгресът на САЩ поиска документи от УАДА по случая с китайските плувци.

Летните олимпийски игри през 2028 година ще се проведат в Лос Анджелис. Мястото на Зимните игри през 2034-та трябва да бъде потвърдено през юли, като само Солт Лейк Сити проявява интерес.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голямо количество наркотици откриха гранични полицаи на яхта в Царево
Голямо количество наркотици откриха гранични полицаи на яхта в Царево