НОВИНИ

Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната

Огромната пещера може да се използва за подслон на бъдещи изследователи

Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:49, 17.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната, недалеч от мястото, където Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацнаха преди 55 години, и подозират, че има още стотици такива, които биха могли да приютят бъдещи астронавти, съобщава АП.

Ръководеният от италианци екип съобщи, че има доказателства за наличието на огрoмна пещера, достъпна от най-дълбоката известна яма на Луната. Тя се намира в Морето на спокойствието, само на 400 км от мястото на кацане на "Аполо 11".

Ямата, както и повече от 200 други, открити там, е създадена от срутването на лавова тръба.

Изследователите анализирали радарните измервания, направени от орбитален апарат на НАСА, и сравнили резултатите с лавови тръби на Земята. Според учените радарните данни разкриват само входа на подземната кухина. Те изчисляват, че тя е широка поне 40 метра и дълбока десетки метри, а вероятно и повече.

"Лунните пещери остават мистерия в продължение на повече от 50 години. Затова е вълнуващо, че най-накрая успяхме да докажем съществуването на една от тях", посочват изследователите.

Откритията предполагат, че на Луната може да има стотици ями и хиляди лавови тръби. Такива места биха могли да служат като естествено убежище за астронавтите, предпазвайки ги от космическите лъчи и слънчевата радиация, както и от удари на микрометеорити.

Изграждането на лунни хабитати от нулата би отнело повече време и би било предизвикателство, дори ако се вземе предвид потенциалната необходимост от укрепване на стените на пещерите, за да се предотврати срутване, казва екипът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново актуално предаване в ефира на БНТ през август
Ново актуално предаване в ефира на БНТ през август
ГЕРБ и "Спаси София" в спор за кмета на район "Илинден"
ГЕРБ и "Спаси София" в спор за кмета на район "Илинден"