НОВИНИ

Ученици от Пловдив направиха възстановка на наказателен съдебен процес

Събитието е по повод 25-ата годишнина на Апелативен съд – Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 04.03.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Три месеца ученици подготвят възстановка на наказателен процес по действителен криминален случай по повод 25-годишнината на Апелативен съд – Пловдив. БНТ е медиен партньор на събитието.

Тричленен съдебен състав осъди на 6 години лишаване от свобода младеж-рецидивист, ограбил студентка посред бял ден в центъра на Пловдив. Прокурорът поиска 10-годишна присъда, а защитата пледира „невинен“. Криминалният сюжет е действителен, но всички участници в процеса бяха ученици от СУ „Св Константин – Кирил Философ“.

Младежите са подготвяли възстановката на съдебното дело в продължение на три месеца. Под ръководството на магистрати от Апелативен съд – Пловдив те са разучавали процесуалните етапи, функциите на страните, ролята на свидетелите и експертите, проучили са законовите възможности. Процесът бе наблюдаван от съучениците им, които споделиха, че са се почувствали като в криминален сериал и са допълнили реално познанията си по Гражданско образование.

Тийнейджърката, която представляваше адвоката на подсъдимия, призна пред всички, че след тези занимания е взела решение да следва „Право“. Пред учениците в Деня на отворените врати на Апелативния съд съдебните охранители показаха как се конвоират опасни престъпници. Интерес предизвика въоръжението на охранителите като електропреносният пистолет с 50 000 волта напрежение, пушките с гумени патрони и автомат "Калашников." С различни прояви тази година Апелативен съд – Пловдив чества своя 25-годишен юбилей.

Автор: Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският военен министър Сергей Шойгу инспектира руските войски в Донецк
Руският военен министър Сергей Шойгу инспектира руските войски в Донецк
Очертанията на войната: Дронове срещу Русия
Очертанията на войната: Дронове срещу Русия