НОВИНИ

Ученици ровят в кофите, за да запазят изхвърлени учебници

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:52, 09.10.2020
9117
Чете се за: 01:00 мин.
Общество

Ученици от немската гимназия ровят в кофите за боклук, за да спасят изхвърлени от преподаватели учебници. Историята обиколи социалните мрежи и предизвика масово възмущение.

Дали можеше тези книги да бъдат раздадени на учениците, а не изхвърлени - "Не може", казват преподавателите от Немския отдел и се позовават на закона в Германия.

"Тези книги са собственост на Федерална Република Германия и на нас не ни е позволено нито да ги продаваме, нито да ги подаряваме. Не ни е позволено. Това е закон в Германия", каза Беате Бергман, директор на Немския отдел на 91-ва НЕГ.

Обясняват, че в тясната библиотека нямало място за нови книги. А да оставят старите на децата не било редно.

"Има учебници от преди 70-те и начинът, по който там се разказва за Желязната завеса и за Европа, е много по-различен от днешния. И човек може да придобие много грешна представа за немската образователна система, ако чете от тези учебници", каза Кристоф Мюнх, преподавател в Немския отдел на 91-ва НЕГ.

Учениците твърдят, че учебниците не били нито твърде стари, нито безполезни. А преподавателите признават, че такава гледка е невъзможна в Германия и са останали изненадани от българските ученици.

"Разбира се, почувствах се засрамена, че не ги попитахме преди да изхвърлим учебниците. Когато видях реакцията им, казах "Добре, беше грешка. Правим 10-минутна почивка. Слезте и спасете книгите, които искате". Това, че преди два дни вадеха книгите от кофите показва, че те са готови да се борят за кауза. Поради простата причина, че книгата е една светиня", каза Беате Бергман, директор на Немския отдел на 91-ва НЕГ.

Тук и двете страни са на едно мнение.

"Беше грешка! Може би щеше да е по-добре да оставим учебниците в коридора", каза Беате Бергман, директор на Немския отдел на 91-ва НЕГ.

Преподавателите вече не изхвърлят стари учебници. Не ги и раздават, така не пристъпват немския закон. Просто ги оставят в коридора и който иска, може да си "открадне".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжът с присъда за Тютюневите складове в Пловдив намери нов дом и работа
Мъжът с присъда за Тютюневите складове в Пловдив намери нов дом и работа
Кризата в Киргизстан: Извънредно положение в столицата Бишкек
Кризата в Киргизстан: Извънредно положение в столицата Бишкек