НОВИНИ

9 души остават в ямболската болница след тежката катастрофа край Лесово

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 09.10.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Тежка катастрофа отне 3 живота рано тази сутрин. 16 души пострадаха. Пътнически микробус се удари в спрял ТИР близо до граничния пункт "Лесово".

Най-тежко пострадалите жени, които са сестри, бяха докарани в София с военен самолет "Спартан" и настанени в "Пирогов". Още преди да бъдат транспортирани, лекарите са успели да ги стабилизират. Състоянието на едната обаче остава тежко.

9 от пострадалите при тежката катастрофа остават за лечение в ямболската болница. Състоянието им е стабилно, няма опасност за живота им. Други петима души са изписани.

Шофьорът на микробуса, който е сред загиналите в сблъсъка, е работил в сливенската фирма за пътнически превози от 5 години. Колегите му го определят като съвестен шофьор с опит.

Микробусът е бил в изправност, наскоро е минал технически преглед, но въпреки това е назначена авто-техническа експертиза, която да установи с точност състоянието му.

Украинският шофьор на тира е задържан за 24 часа. От "Пътна полиция" заявиха, че в кръвта му е имало наличие на алкохол, но в минимално количество. Очаква се да бъде поискана мярка задържане за 72 часа.

Пътническият микробус тръгнал с 19 пътници в 4:30 часа тази сутрин от Сливен за еднодневна екскурзия до Одрин. Малко преди границата край Лесово, около 6:00 часа бусът се ударил в тир с украинска регистрация, който изчаквал на опашка, за да мине контролния пункт.

Бисер Стоилов: По моя информация не е карал бързо шофьорът, просто имало някакъв тир, спрял на пътя, без аварийни, без никакви осветителни знаци някакви.

Сблъсъкът е станал на около 3 км от граничния пункт.

Христо Терзийски - министър на вътрешните работи: Произшествието е станало на прав участък, при добра видимост, но мокра настилка и се изясняват причините за ПТП, наистина много тежко. Информацията, която имам е, че тирът е бил спрял на изчакване и е бил последен в колона от няколко автомобила.

Разследващите работят по няколко версии за причините за катастрофата - от техническа неизправност на микробуса до заспиване на шофьора зад волана.

Дойчин Дойчев - окръжен прокурор на Ямбол: Тепърва установяваме самите хора, те са по болниците, работи екип от разследващите, за да може и самите пострадали да дадат показания при възможност, да установим причината за ПТП и самите факти около катастрофата.

Веднага след инцидента близки на пострадалите се събраха пред Спешния център в Ямбол с надеждата да получат повече информация за състоянието им.

Все още остава тежко състоянието на две от пътничките в микробуса. Затова в ранния следобед военен самолет "Спартан" със специализиран медицински екип кацна на авиобаза "Безмер", за да превози ранените до столичната болница "Пирогов".

Оказа се обаче, че състоянието им не позволява да летят и те бяха върнати в ямболската болница, за да бъдат стабилизирани с допълнителна апаратура, която докараха медиците от "Пирогов".

В 18:00 часа военният самолет "Спартан" излетя от авиобаза "Безмер" с двете най-тежко пострадали жени на борда.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-тежко ранените жени при сблъсъка край Лесово вече са в "Пирогов"
Най-тежко ранените жени при сблъсъка край Лесово вече са в "Пирогов"
93-та вечер на протест в София
93-та вечер на протест в София