НОВИНИ

Радан Кънев: Резолюцията на ЕП е голям успех за българските граждани

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 09.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Резолюцията, приета от Европейския парламент, е голям успех за българските граждани. Това заяви в ефира на "Още от деня" по БНТ евродепутатът Радан Кънев.

"Най-важните теми, които още от моя устен въпрос към председателя на ЕК бяха поставени – състоянието на правосъдието и прокуратурата, на медиите в България, нивото на корупция, начинът, по който се използват европейските фондове, конкретните скандали като случая "Росенец" – всички те влязоха в най-важните текстове на резолюцията", коментира Кънев.

"Ясната подкрепа за правото на българите да искаме да живеем в държава, в която законността е над всичко, в държава със свободни медии и свободна стопанска инициатива, без корупция – всички тези текстове бяха изнесени. Категоричното настояване правителството, мнозинството в България да се съобразяват с препоръките на Венецианската комисия и Европейската комисия, да осигурят отчетност и контрол на прокуратурата, за да не бъде тя чадър за едни, а бухалка за други, за да не бъде превзета от мафията – всичко това е ясно изразено и с голяма политическа подкрепа, която на практика включва всички групи в ЕП. Това е успех за всички български граждани", подчерта евродепутатът.

По думите му ролята на една такава резолюция е и да упражни натиск и да мотивира управлението да започне да си изпълнява обещанията.

"Тези обещания, които в момента властта в България дава, под натиска на тази резолюция, те са дадени преди десет години и по тях дълго време не се е случило нищо. За един кратък период имаше напредък. Той беше прекършен от коалицията ГЕРБ – ДПС през 2015 г., когато Христо Иванов подаде оставка, а ние излязохме от властта. От 2016 г. насам има очевиден регрес и резолюцията отразява този факт – че има отстъпление от малкото, което през годините е постигнато", допълни Радан Кънев.

"Какво ще се случи – е въпрос от нашите собствени политически действия, дали ще създадем парламент, в който има реформаторско мнозинство, дали ще бъдем способни да изградим правителство, което да не е като сегашното, да не е заложник на мафиотски интереси. Ролята на българския избирател е определяща", изтъкна Радан Кънев.

Той е убеден, че резултатът на "Демократична България" ще определи облика на следващия парламент. И този парламент ще трябва да сътрудничи с европейските институции, за да изкорени пороците на българската правосъдна система и корупцията.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има задържан за изчезването на Янек Миланов от Дупница
Има задържан за изчезването на Янек Миланов от Дупница
Затвориха родилното отделение в болница в Бургас заради заразени медици
Затвориха родилното отделение в болница в Бургас заради заразени медици