НОВИНИ

Основна версия за тежката катастрофа: Шофьорът на микробуса е заспал зад волана

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 09.10.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Трима души загинаха на място, а 16 са ранени след като пътнически микробус удари отзад спрял тир. Инцидентът стана рано тази сутрин близо до граничния пункт "Лесово" .

По данни на полицията микробусът е от Сливен, а тирът от Украйна. Тирът бил спрял, защото изчаквал на опашка за преминаване през българо-турската граница.

Причината за катастрофата все още не е ясна. Една от основните версии, по която полицията работи, е, че водачът на микробуса е заспал зад волана. Катастрофата е станала на мокра настилка.

Две жени от пострадалите 16 пътници са в критично състояние. Военен самолет "Спартан" ще ги транспортира заедно с екип на "Пирогов" за лечение в София. Цял ден в ямболската болница беше и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Пътническият микробус бил пълен с хора, тръгнали от Сливен за еднодневна екскурзия до Одрин. Малко преди границата край Лесово бусът се ударил в тир с украинска регистрация. От сблъсъка на място са загинали трима души, десетки са ранените.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: В болницата са докарани 16 пациенти, приети са 11 пациента в лечебното заведение - 9 жени, двама мъже. От тези 11 пациента, 3 са настанени в хирургия, 5 са настанени в ортопедия, три са настанени в ОАИЛ.

Три жертви на тежка катастрофа край Лесово, 15 души са ранени

Близки на пострадалите се събраха пред Спешния център в Ямбол с надеждата да получат повече информация за състоянието им.

Две от пострадалите жени са в тежко състояние. Затова в ранния следобед военен самолет "Спартан" със специализиран медицински екип кацна на авиобаза "Безмер", за да превози ранените до "Пирогов".

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването:
Жените в момента са в критично състояние. От "Пирогов" донесоха допълнителна апаратура и допълнителни медицински консумативи, които ще разтоварим.

Транспортират със "Спартан" до София двете жени, пострадали тежко при катастрофата край Лесово

Разследващите работят по няколко версии за причините за катастрофата - от техническа неизправност на микробуса до заспиване на шофьора зад волана.

Христо Терзийски - министър на вътрешните работи: Произшествието е станало на прав участък, при добра видимост, но мокра настилка и се изясняват причините за ПТП, наистина много тежко. Информацията, която имам, е, че тирът е бил спрял на изчакване и е бил последен в колона от няколко автомобила.

Дойчин Дойчев - окръжен прокурор на Ямбол: Тепърва установяваме самите хора, те са по болниците, работи екип от разследващите, за да може и самите пострадали да дадат показания при възможност, да установим причината за ПТП и самите факти около катастрофата.

В хода на разследването ще бъде назначена и автотехническа експертиза на микробуса.

Украинският шофьор на тира е задържан за 24 часа. От "Пътна полиция" заявиха, че в кръвта му е имало наличие на алкохол, но в минимално количество. Очаква се да бъде поискана мярка задържане за 72 часа.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в НС при избора на председател на ЦИК
Скандал в НС при избора на председател на ЦИК
Транспортираха тежко пострадалите при катастрофата край Лесово жени в София
Транспортираха тежко пострадалите при катастрофата край Лесово жени в София