НОВИНИ

До края на ноември ще приключи укрепването на свлачището към Рилския манастир

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 09.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Регионални

До края на следващия месец се очаква да приключат укрепителните дейности в района на голямото срутище на пътя за Рилския манастир. То се активира преди две години и сериозно затрудняваше преминаването на стотиците туристи и поклонници, пътуващи за Светата обител.

Въпреки влошаването на времето през последните дни, работата по укрепване на срутището не спира. Пред завършване е 150-метровата подпорна стена, която трябва да спре свличането на земните маси и скали на пътя.

"Към момента са изпълнени 130 метра и остават 20 проблемни в най-тежкия участък метри, които трябва да бъдат реализирани. След това предстои да бъдат поставени мрежи, рогозка с анкерни, високо якостни мрежи, които трябва да бъдат закрепени с анкери, и накрая възстановяване на пътната настилка, поставяне на ограничителни системи и пътните принадлежности", каза Юлияна Божилова, директор ОПУ-Кюстендил.

Укрепването на свлачището по пътя за Рилския манастир започна през юли

"Сега сме реално в най-фрапиращия участък, който е най-труден. Затруднява ни основно и трафикът, и времето вече, защото влязохме в сезон, в който не на 100% може да бъде изпълнено всичко", каза Иван Данев, представител на фирмата изпълнител на обекта.

"Всички се молим и се надяваме времето да бъде с нас и да приключим евентуално ноември, началото на декември, но пак казвам много сме зависими от метеорологичните условия", каза Юлияна Божилова, директор ОПУ-Кюстендил.

За да се предотвратят пътно-транспортни произшествия в района, където се извършват ремонтните дейности, са поставени предупредителни знаци и светофарна уредба.

"Постоянно тук има и дежурни екипи, които стоят, както през деня така и през
нощта, защото теренът е изключително тежък и особено при овлажняване от
дъждовете се получава периодично свличане", обясни Божилова.

Укрепването на свлачищните процеси в района ще струва 6,5 млн. лв., осигурени от държавата.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете дари всичките си спестявания за Ботев (Пловдив)
Дете дари всичките си спестявания за Ботев (Пловдив)
Рафаел Надал е за 13-и път във финал на "Ролан Гарос"
Рафаел Надал е за 13-и път във финал на "Ролан Гарос"