НОВИНИ

Спазват ли се мерките срещу COVID-19 в училищните автобуси?

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 09.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

На фона на увеличаващия се брой заразени с коронавирус децата от малките населени места продължават масово да се превозват с училищни автобуси. За да пътуват безопасно, във всеки автобус присъства по един учител, който следи децата да носят маски, да спазват дистанция, а седалките и дръжките да са дезинфекцирани.

100 деца от близките села пътуват всеки ден до училището в Симитли. Превозват се с 5 училищни автобуса.

Борислав Дафков - заместник-директор на СУ "Св. Св. Кирил и Методий"-Симитли: Разпределени са по график, който е съобразен с натовареността - да няма струпване в автобусите, да няма правостоящи с оглед на мерките срещу COVID-19, докарват се на етапи.

Всеки автобус прави по 6 курса на ден, като преди това се почиства и дезинфекцира.

Емил Кълбов - шофьор на училищен автобус: Преди всеки курс има задължително дезинфекциране и децата предупреждаваме задължително с маска вътре.

-Децата едно до друго ли седят?

- Не. Почти през седалка. Но когато се наложи, 2 деца ако се сместят най-много 1 до 1 и това е. Другото е през седалка.

В основно училище "Иван Вазов" в Русе всеки ден в 7.30 ч. с автобус пристигат децата от близкото село Басарбово. Вечер след 18.00 ч. превозът ги връща обратно, като ги оставя на няколко спирки в населеното място.

Цветина Иванова, учител в ОУ "Иван Вазов"-Русе: Проверяваме списъка, който ни е зададен за пътуващите до Басарбово и съблюдаваме всички мерки - дезинфекция и носене на маска в автобуса, както и поставяне на задължителен колан.

Пламен Радев, шофьор на училищен автобус: Децата си имат пулверизатор, с който си дезинфекцират ръцете. Има препарати за повърхности, препарати за ръце.

Директорите на учебните заведения всеки ден проверяват дали в автобусите се спазват противоепидемичните мерки. Засега нарушения няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева: Резолюцията няма нито законодателна, нито правна стойност
Цвета Караянчева: Резолюцията няма нито законодателна, нито правна стойност
Крушарски и Акрапович се срещнаха с президента на Крузейро
Крушарски и Акрапович се срещнаха с президента на Крузейро