НОВИНИ

Нобелът за мир отива при Световната програма по прехраната към ООН

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:09, 09.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Носител на тазгодишната Нобелова награда за мир не е една личност, а организация - Световната програма по прехрана към ООН. Отличието се присъжда за борбата й с глада и заради "ключовата роля в превръщането на продоволствената сигурност в инструмент на мира". То беше обявено от норвежкия нобелов комитет в Осло. Програмата е 101-ят носител на една от най-престижните награди в света.

Берит Райс-Андерсен, председател на Норвежкия нобелов комитет: Норвежкият нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2020 на Световната програма по прехрана за усилията й в борбата с глада, за приноса й в подобряването на условията за мир в районите, засегнати от конфликти и за дейността й като движеща сила в усилията да предотврати използването на глада като оръжие във войни и конфликти.

Това бяха част от мотивите на Нобеловия комитет за решението да обяви Световната програма по прехрана за Нобелов лауреат за мир. Тази година за признанието са били номинирани 211 физически лица и 107 организации. Имената им ще се пазят в тайна през следващите 50 години. Емоционално реагира директорът на Програмата.

Дейвид Бийсли, изпълнителен директор на Програмата по прехрана: За първи път в живота си оставам без думи, това е невероятно. Да говоря за най-вълнуващия момент в живота - да имаш Нобелова награда за мир и това благодарение на семейството на Световната програма по прехрана. Те са там - в най-трудните и сложни места по света, където има война, климатични крайности, но за тях няма значение. Те са там и заслужават тази награда.

Говорителят на Програмата каза, че са много изненадани от приза и го посвети на служителите, като подчерта, че отличието ще се превърне в огромна мотивация за тях.

Световната програма по прехрана съществува от 1963 г. и е най-голямата хуманитарна организация в света. Годишно осигурява храна за над 4 милиона души. По сметките й ще постъпят 1 милион и 100 хиляди долара - паричният елемент от Нобеловата награда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реплики в парламента по повод приетата от ЕП резолюция за България
Остри реплики в парламента по повод приетата от ЕП резолюция за България
4-ма задържани при акция в София. Продавали амфетамини на подрастващи
4-ма задържани при акция в София. Продавали амфетамини на подрастващи