Четиримата от наркобандата в София остават в ареста

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:44, 09.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:39 мин.
Криминално

250 кг готови за разпространение амфетамини бяха отрити при спецакция на антимафитотите.

Задържани са Виктор Иванов - известен като Виктор- русия и още трима. Те остават в ареста.

Открити са и две лаборатории за производството на синтетичната дрога.

Виктор - русия продавал наркотика основно на ученици, установили разследващите.

Иззеха 200 кг амфетамин при спецакция в София

Групата е действала около 5 години. Всеки един от участниците й е познат на полицията, защото е бил разследван като част от други нарко-групи.

Всеки от четиримита задържани има и излежани вече присъди. Натрупаният опит ги е направил предпазливи и те разделили дейността си така, че трудно да могат да бъдат засечени от антимафиотите. Разкрити са чрез внедряването на агенти под прикритие.

Лабораторията, в която произвеждали дрогата също била иновативна и без аналог у нас за последните 15 години.

Групата е попаднала под прицела на разследващите още преди 2 години. Разделена била обаче на две подгрупи. Едните отговаряли за производството на синтетична дрога, други за трафика и износа и трети за разпространението.

Любомир Янев, директор на ГДБОП: Дилъри, които както обикновено деца се свързват с тях на телефон, след което си закупуват наркотици. Един е ръководителят, който е задържан и на който има повдигнато обвинение. Не искам да конкретизирам в момента като имена, но един е човекът. Всеки един от участниците в групата има конкретна роля, която е изпълнявал - има хора, които са - единият се е занимавал само с производството, други са се занимавали със съхранението на наркотиците има и лице, което е имало организирана дилърска мрежа.

Първоначално разследващите успяват да пробият мрежата от дилъри. В нея вкарват агенти под прикритие, за да стигнат до доставчиците на амфетамини.

Нови агенти вкарват и сред тях, така стигат до производството. Цехът е бил разположен в две бунгала на бивш пионерски лагер в с. Веринско, ползвани от участник в групата. Там било разположено цялото оборудване за нелегално таблетиране на амфетамин и метамфетамин.

Лабораторията на групата, където е синтезиран наркотичният прах е намерена в помещение в близкото село Житен.

Любомир Янев, директор на ГДБОП: Има намерени и прекурсори, които са около 100 кг.

Общото количество на готовия за разпространение наркотик е 250 килограма.

Генка Брезашка, прокурор в специализираната прокуратура: В едно от задържаните лица по време на задържането му са намерени 1 кг наркотични вещества, разпределени в пакети по половин килограм в джобовете на връхната му дреха. Друго от лицата, участници в ОПГ е задържано в момент на продажба на 6000 броя таблетки амфетамини.

Синтетичната дрога се разпространявала основно сред ученици в столичните квартали "Надежда" и "Люлин" от дилъри на групата. На едро се продавали и на други дилърски мрежи за разпространение в София, Пловдив, Варна, Бургас и Ст. Загора.

Генка Брезашка, прокурор в специализираната прокуратура: Тази синтетична дрога води до психози и тревожни психични разстройства при децата ни.

Има данни, че част от дрогата е изнасяна за Турция, в замяна от там са внасяне други наркотици

Подобна лаборатория в България не е установявана последните 15 години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София определи цените на билетите за мачовете от Лига Европа
ЦСКА-София определи цените на билетите за мачовете от Лига Европа
България и Турция с първи съвместен проект за изследване на екосистемите и Черно море
България и Турция с първи съвместен проект за изследване на екосистемите и Черно море