НОВИНИ

Скандал в НС при избора на председател на ЦИК

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:11, 09.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Парламентът избра Александър Андреев за председател за Централната избирателна комисия. Той беше и единственият кандидат за поста.

Кандидатурата му подкрепиха ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля. "Против" гласуваха от БСП, а ДПС демонстративно напуснаха залата и не участваха в гласуването.

БСП бяха категорични, че няма да подкрепят Александър Андреев за председател на ЦИК, защото не давал конкретни отговори за машинния вот. Корнелия Нинова отново поиска той ясно да каже има ли нужда от още промени в Изборния кодекс за машинното гласуване. Колко машини трябва да се купят или наемат за вота, колко ще струва това на бюджета. Андреев не отговори конкретно с аргумента, че ЦИК е колективен орган и решенията се взимат с общо гласуване.

"На тези въпроси, които бяха поставени тук от тази трибуна към мен, аз не бих могъл да дам отговор, защото те са решения на колективния орган ЦИК. Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя", каза Александър Андреев, председател на ЦИК.

Депутатите избраха Александър Андреев за председател на ЦИК

Корнелия Нинова атакува Андреев, че се крие зад колективната отговорност на ЦИК. Припомни думите му пред Правната комисия вчера, че в Изборния кодекс има само три текста за машинния вот, и то без конкретика.

"Елате и кажете какво искате да променяте. Защото после ще прехвърляте отговорността на Парламента и ще кажете депутатите са виновни, че законът е лош. МС прехвърля отговорността на ЦИК, ЦИК на Парламента, Парламентът на ЦИК, накрая фалшиви избори", каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

От ДПС първоначално заявиха, че ще подкрепят Александър Андреев, защото ако ЦИК няма председател това ще затрудни организацията и провеждането на вота. Но отговорите му ядосаха депутатите от ДПС и те промениха мнението си.

"Няма как, колеги, по този начин и с такова отношение да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната", каза Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС.

Карадайъ напомни, че от мотивите на предишния председател Стефка Стоева става ясно, че тя напуска поста заради опасения, че с промените в Изборния кодекс ще се създаде хаос в организацията и предпоставки за фалшифициране на вота. ДПС напусна пленарната зала и не участва в гласуването. ГЕРБ, ОП и Воля не се включиха в дебата, но подкрепиха Андреев с гласовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицай в София простреля беглец след опит да избегне проверка
Полицай в София простреля беглец след опит да избегне проверка
Основна версия за тежката катастрофа: Шофьорът на микробуса е заспал зад волана
Основна версия за тежката катастрофа: Шофьорът на микробуса е заспал зад волана