НОВИНИ

До 20 дни ще бъдат изчистени пестицидите в Смолянска област

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 09.10.2020
Чете се за: 00:35 мин.
Регионални

До 20 дни ще бъдат изчистени пестицидите на територията на Смолянска област, това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров при изненадващо посещение днес в Смолян. Така Смолян ще бъде втората област в страната без пестициди, категоричен беше министърът.

На територията на областта има четири склада за пестициди с близо 70 000 тона в тях, един от най-опасните е в село Търън и кметството прави всичко възможно да ги съхрани безопасно. Настояването е те да бъдат обезвредени.Това ще се случи до дни, обеща екоминистърът.

"Изключително опасни, с отпаднало предназначение, много трудни за обезвреждане. Те за нищо друго не могат да служат, могат само да навредят. Да изцапат природата, подпочвени води и повърхностни води, някое дете да влезе, не винаги могат да се охраняват, а и те са водоразтворими, пет керемиди счупени да имаш. Няма да се съхраняват в България, няма да остават в България, няма да се изгарят в България, всичко ще е, както са европейските норми и Българо-швейцарската програма", каза Емил Димитров - министър на околната среда и водите.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на примирие: Москва е домакин на преговори за Нагорни Карабах
В очакване на примирие: Москва е домакин на преговори за Нагорни Карабах
Непозната екзотика: Как се правят сладко и ракия от киви
Непозната екзотика: Как се правят сладко и ракия от киви