НОВИНИ

Удължават срока на направленията за профилактични изследвания за рак на гърдата

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов , Репортер: Пламенка Тонева
17:50, 01.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Удължават срока на направленията за профилактични изследвания за рак на гърдата. Те вече важат не за един, а за два месеца. Целта е жените да имат повече време да намерят специалист и да запишат час за образни изследвания, които се покриват от здравната каса.

До края на месец май на задължителния годишен профилактичен преглед са отишли около 1 милион и 200 хиляди души.

Красимира е с фамилна обремененост за развитие на рак на гърдата. От 2 години ходи на профилактични прегледи по-често. Така преди около два месеца лекарите откриват малка бучка в едната ѝ гърда.

"След биопсия докторката реши, че е по-добре да се махне, отколкото да седи и да се чака, което за мен е най-доброто решение. Така хванато рано не ме боли. Всички други плачат - болки, по-сериозни операции и им е тежко", споделя Красимира Иванова.

"За щастие е диагностицирана навреме и нямаме съмнение, че тя ще бъде излекувана", каза д-р Ваня Митова началник на отделение по "Хирургия на гърда", УСБАЛ по онкология "Проф. Иван Черноземски".

Повечето жени, които преглежда доктор Митова обаче разбират, че имат рак на гърдата, когато туморът е в напреднал стадий.

"В последните няколко години се сблъскваме и с т.нар. подмладяване на това заболяване. При което жените в много млада възраст идват с рак на гърдата, който поради ред причини е бил пропуснат", заяви д-р Ваня Митова началник на отделение по "Хирургия на гърда", УСБАЛ по онкология "Проф. Иван Черноземски".

У нас няма програма за ранно откриване на рак на гърдата. Голяма част от жените пропускат задължителния профилактичен преглед. Други пък не успяват да се доберат до мамолог с направление в рамките на един месец. Затова по изключение само направленията за профилактични изследвания за рак на гърдата вече важат не един, а два месеца.

"Това ще даде възможност на всички тези жени да не си заплащат изследването. А когато нещо е по-достъпно, тоест не е платено, води до по-голям брой изследвания", допълни д-р Митова.

"Няма проблем специално в Русе, защото има и други лечебни заведения, които имат такива специалисти", заяви д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ-Русе.

В други райони на страната обаче има недостиг на специалисти и апаратурата е остаряла.

"Някои още снимат с аналогови апарати, където не знам колегите как поставят диагнозата", допълни д-р Кожухаров.

От Здравната каса очакват неусвоените направления за профилактични изследвания за рак на гърдата да намалеят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Правилният път пред държавата е на правителство на националното съгласие с третия мандат
БСП: Правилният път пред държавата е на правителство на националното съгласие с третия мандат
Ограничен имунитет за Доналд Тръмп, реши Върховният съд на САЩ
Ограничен имунитет за Доналд Тръмп, реши Върховният съд на САЩ