НОВИНИ

Сълзотворен газ, вандалски прояви и протести срещу крайната десница във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:05, 01.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Пълна доминация за крайната десница и тежък удар за президентската партия - първият тур на предсрочните парламентарни избори във Франция оправда прогнозите на социолозите. С 33% от гласовете крайнодесният "Национален сбор" е на крачка от властта. Втори е левият блок „Нов народен фронт" с 28%. Центристите на президента Еманюел Макрон получиха едва 20% подкрепа.

Историческа вечер за партията на Марин льо Пен и младия ѝ лидер Жордан Бардела, които повториха успеха си от европейските избори миналия месец, излизайки начело след първия тур на предсрочния парламентарен вот.

"Французите недвусмислено показаха желанието си да обърнат страницата след седем години политика на презрение и разруха. Резултатите са първата стъпка към алтернативно правителство", каза Марин льо Пен, лидер на крайната десница.

28-годишният Бардела постави само едно условие, за да стане министър-председател.

"Нужно ми е абсолютно мнозинство. Или французите ще ми го гласуват, или ще поемат риска "Нов народен фронт" да оглави страната", заяви Жордан Бардела, лидер на "Национален сбор".

Обединената левица, която е втора, се обяви за единствената алтернатива. Лидерът на крайнолявата "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, която е част от "Нов народен фронт", също поиска избирателите да гласуват за мнозинство на левия блок.

"Този вот нанесе тежко и категорично поражение на президента, неговите кандидати и т.нар. президентско мнозинство. Едно нещо е сигурно тази вечер - Габриел Атал повече няма да бъде министър-председател", отбеляза Жан-Люк Меланшон, лидер на крайнолявата партия "Непокорна Франция".

Президентът Макрон свика предсрочните избори, надявайки се да спечели от разделението в ляво и привличайки избирателите, настроени срещу крайната десница. Но неговата коалиция остана трета.

В социалните мрежи Макрон призова за обединение срещу "Национален сбор", в този дух беше изявлението и на премиера Габриел Атал.

"Урокът тази вечер е, че крайната десница е на прага на властта. Целта е ясна - да не допуснем "Национален сбор" да получи абсолютно мнозинство на втория тур", заяви Габриел Атал, министър-председател на Франция.

Избирателната активност, политическите договорки и стратегиите на левите и либералите срещу крайната десница, ще бъдат от решаващо значение за втория тур в неделя.

"За втория тур има няколко възможности - обрат, което е много малко вероятно, абсолютно мнозинство за "Национален сбор" или пълен блокаж в управлението на страната. Еманюел Макрон, който се представи за последното препятствие пред "Национален сбор", в крайна сметка може да им подари властта. Възможен е и друг сценарий - сговор между "Национален сбор" и "Непокорна Франция", които са смятани за двете крайности. Заедно те биха разполагали с блокиращо мнозинство в парламента срещу центристите. Не е изключено Франция да се окаже абсолютно неуправляема за една година", коментира Никола Стокер, журналист и политически анализатор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България в топ 10 по медали на европейското по бокс в Сараево
България в топ 10 по медали на европейското по бокс в Сараево
Шакил Маккисик: В Олимпиакос винаги ще има място за Александър Везенков
Шакил Маккисик: В Олимпиакос винаги ще има място за Александър Везенков