НОВИНИ

Посланията и първите предизвикателства пред новия български патриарх

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
17:05, 01.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Първа патриаршеска света литургия отслужи новият духовен водач на Българската православна църква патриарх Даниил. На влизане в катедралния храм, той заяви, че главата на Българската православна църква трябва да е олицетворение на единство. Патриархът не прие оставката на архимандрит Никанор и обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно.

С камбанен звън в ранните часове на деня новоизбраният патриарх Даниил прекрачи прага на храм-паметника за първата си патриаршеска света литургия. В словото си той призова да пазим духовната вяра и да бъдем единни.

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това, да събира онези, които са разделени. Църква означава единство. Народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него, да бъдат съединени в любов", отбеляза българският патриарх Даниил.

След литургията първата от многото задачи, която се наложи да решава Негово Светейшество, беше оставката на архимандрит Никанор, който го очакваше пред олтара. Още през вчерашния ден игуменът на Гигинския манастир Никанор сподели с пост в социалните мрежи, че желае да се оттегли от БПЦ след избора на новия патриарх, но това решение не беше прието.

"Човекът ме прегърна, подаде десница за благословение. Подарих му було от светогорските отци и му връчих листчето с оставката и той ми го върна обратно и каза - не, ще работим и ще те извикам да седнем да се уточним. Църквата ще трябва да ни обединява всички. За доброто на църквата да работим, така че аз си оставам тука", отбеляза архимандрит Никанор.

Снимки: БТА

"Бог дава разум, защото с разговор, когато възникват проблеми свети апостол Павел казва "изяснявайте противоречия, не оставяйте дявола между вас", ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода. Винаги е имало опити за разделение", коментира патриарх Даниил.

На първата света литургия на новия български патриарх присъстваха представители на поместните православни църкви. Изключение направи Вселенският патриарх Вартоломей с водената от него делегация. Късно снощи поздравителен адрес до новия духовен глава на Българската православна църква е изпратил руският патриарх Кирил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България в топ 10 по медали на европейското по бокс в Сараево
България в топ 10 по медали на европейското по бокс в Сараево
Шакил Маккисик: В Олимпиакос винаги ще има място за Александър Везенков
Шакил Маккисик: В Олимпиакос винаги ще има място за Александър Везенков