НОВИНИ

Равносметката след първия тур на изборите във Франция

Партията на Макрон се нарежда едва на трето място с 20,4%

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:56, 01.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Протести избухнаха в различни градове във Франция след убедителната победа на крайната десница на първия тур на парламентарните избори. Според неокончателните резултати - "Националният сбор" води с над 34%. Втора е левицата с подкрепата на 29 на сто от избирателите. Партията на Макрон се нарежда едва на трето място с 20,4%.

След първия тур на предсрочните парламентарни избори, Франция осъмна още по-разделена. В лагера на крайната десница празнуваха цяла нощ. А опонентите им свикаха протести.

"Демокрацията си каза думата. Французите поставиха Националния сбор начело и на практика унищожиха Макронисткия блок. На първо място, като политически лидер, аз приветствам такава висока избирателна активност, която придава особена сила на резултата", заяви Малин льо Пен, лидер на "Национален сбор".

Резултат, който изкара противници на крайната десница по улиците на френските градове.

"Боли ме. Имам дете на три месеца и не искам тя да живее в свят като този", мисли Стивън Гийо, учител.

От социалните мрежи френският президент Еманюел Макрон призова за "голямо обединение" срещу крайната десница на втория тур на изборите, който ще се проведе на 7 юли. За мобилизация на избирателите призова и левицата. За да противодействат на крайната десница - лявата коалиция обяви, че изтегля всичките си кандидати, които са се класирали на трето място.

Засега няма обединение срещу крайната десница, но и центристите и левицата призоваха избирателите си да гласуват тактически, за да отстранят кандидатите на Националния сбор.

"Нашата насока е проста, директна и ясна - нито един глас повече, нито едно място повече за Национален сбор", заяви Жан-Люк Меланшон, лидер на "Непокорна Франция".

До неделя крайната десница трябва да успее да спечели още гласове, за да има абсолютно мнозинство в парламента. Ако това се случи след седмица Франция ще има крайнодесен премиер.

"Възнамерявам да стана министър-председател", категоричен беше Жордан Бардела, председател на "Национален сбор".

За да не допуснат това да се случи, центристите на Макрон и лявата коалиция се надяват на още по-висока избирателна активност на втория тур. Вчера активността на гласоподавателките е била 65%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектокабинетът "Желязков": Коя е Ивелина Василева?
Проектокабинетът "Желязков": Коя е Ивелина Василева?
Проектокабинетът "Желязков": Кой е Красен Кралев?
Проектокабинетът "Желязков": Кой е Красен Кралев?